Hirdetés

Nem nyilvános a pécsi lövöldöző elmeállapotáról készült szakvélemény

2010.02.22. 19:03

A rendőrség nem kívánja nyilvánosságra hozni a pécsi egyetemi lövöldözés gyanúsítottjának elmeállapotáról készülő orvos szakértői véleményt. Dakos József, Baranya rendőrfőkapitánya ezt személyiségi jogokkal indokolta Pécsett, a főkapitányság tavalyi munkáját értékelő sajtótájékoztatón.

Hozzátette: G. Ákos elmeállapotának megfigyelése lejárt, és tudomása szerint már összeült az a grémium, amely a szakértői álláspontot közvetíti az érintetteknek. Az eredményről a gyanúsított ügyvédjét és a rendőrséget is tájékoztatják, utóbbi azonban a szakvéleményben foglalt személyes adatok miatt nem nyilatkozik az anyag tartalmi részéről.

A rendőr dandártábornok megjegyezte: a rendőrség a végéhez ért "a gyanúsítottal összefüggő valamennyi nyomozati cselekménynek". G. Ákos pszichikai állapota a vádképességet nem, a nyomozás esetleges további menetének kiterjesztését befolyásolhatja és a majd a bíróságon.

A Pécsi Városi Bíróság január 13-án döntött arról, hogy G. Ákos elmeállapotát további egy hónapon át megfigyeljék. Hajdú István, a bíróság elnöke az MTI-nek akkor azt mondta: az ügyben eljáró bíró a megfigyelést egy hónapra, az ügyészség indítványára rendelte el. Az igazságügyi elmeszakértői vélemény szerint még ennyi idő szükséges ahhoz, hogy G. Ákos elmeállapotát megfigyeljék az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben.

A bíróság elnöke hangsúlyozta, hogy az elmeállapot megfigyelése speciális intézkedés. Része azon vizsgálatnak, amelynek célja annak megállapítása, hogy a gyanúsított beszámítható-e. Vagyis a döntés független a fiatalember március 28-ig érvényben lévő előzetes letartóztatásától.

Papp Gábor, a gyanúsított ügyvédje korábban azt mondta: a szakvélemény a gyanúsított "beszámíthatósági képességeivel kapcsolatban fog állást foglalni, és az nagyon fontos adata lesz az eljárás további részének". A dokumentum szerepet játszik a büntethetőségben is, hiszen bizonyos esetekben kizáró ok a kóros elmeállapot.

A 23 éves G. Ákos a pécsi egyetem biofizikai intézetében 2009. november 26-án maroklőfegyverrel megölte egyik csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert, egy 36 éves laboránst és egy 54 éves takarítónőt.