Shrek 2: Nem mese ez, gyermek

2004.07.02. 18:15

Aki szerette a Shrek első részét, annak bejön a morcos, de nagyszívű ogre második kaladja is. Ám mivel az eredeti ötletek elapadásának halovány jelei is mutatkoznak, kicsit már most aggódunk a készülő harmadik epizód miatt. Mellékszál: Meddig lesz szükség hús-vér színészekre?

A Shrek iskolateremtő film

Shrek 2

Nincs kétség, a Shrek első része (2001) iskolateremtő alkotás. Nem technikai értelemben, mert bármennyire is kifinomult és hi-tech volt a Spielberg, Geffen, Katzenberg szupertrió által jegyzett Dreamworks számítógépes animációja, e téren már korábban is születtek zseniális alkotások. Ilyen volt például a Pixar által készített Játékháború (Toy Story) és A bogár élete (Bug’s Life).

A Shrek jelentősége mélyebben fekszik. A korábbi egész estés rajz és animációs filmek leginkább gyerekek számára készültek, ennek megfelelően kiszámítható keretek között, a tündérmesék látható vagy láthatatlan alapjain. Nos, a Shrek alaposan átírta a játékszabályokat. Ennek a mesének – ha az egyáltalán - a karakterei, legyenek akár királylányok, vitézek, sárkányok, szörnyek, Csipkerózsika vagy Pinokkió, nem tradicionális szerepüket játsszák, hanem sokkal inkább a mai mindennapok profán környezetéhez alkalmazkodnak. Böfögnek, finganak, feneküket vakarják, szlengben beszélnek, olykor idegesítően viselkednek, s minduntalan kikacsingatnak történetből, amely egészében követi ugyan a mesék nyomvonalát, de részleteiben igazodik a szereplők csavart karaktereihez. Mindez teletűzdelve napjaink vígjátékaira jellemző parodisztikus utalásokkal.

Shrek 2: Járt utat járatlanért nem hagyja el

Shrek 2

A fentieket szemmel tartva a Shrek 2 pontosan követi a kitaposott utat. Az új történetbe pont ott kapcsolódunk bele, ahol az első befejeződött. Shrek és Fiona esküvője után a pár nászútra indul, majd boldogan letelepszik a mocsárban. Szamár továbbra is ott lábatlankodik, mivel Sárkány túlságosan szeszélyesnek bizonyult. Az idill addig tart, míg meghívásra el nem utaznak Fiona szüleihez a Túl az Óperencián birodalomba, amely mellesleg erősen hajazik Hollywoodra. Az idősödő királyi pár nincs elragadtatva lányuk választásától, s kínosabbnál kínosabb jelenetek zajlanak a kastélyban. Közben egy másik szálon is zajlik a történet. Kiderül, hogy Fiona nagynénjének – Jótündérnek – a fia, Szőke Herceg is megpróbálta a királylányt Sárkány fogságából kiszabadítani, de mire a toronyba ért, a lány baldachinos ágyában csak egy főkötős farkast talált. Anya és fia nem adja fel a királylány becserkészését, s eszközeikben nem válogatnak. Megfenyegetik az öreg királyt, aki felbérli Csizmás Kandúrt, tegye el láb alól Shreket. A különös macska azonban átáll az ogre oldalára.

Kaland kalandot, varázslat varázslatot, ármány ármányt követ, míg végül is a jóképű pasivá változott Shrek és mesealak szövetségesei sikeresen megostromolják az immár szépséges királylány és Szőke Herceg egybekelését ünneplő királyi palotát. Az öreg királyról aztán kiderül, hogy valójában béka, de az öreg királynő így szereti igazán. Minden jó és gonosz elnyeri méltó jutalmát, illetve büntetését, Shrek és Fiona pedig – minden mozilátogató örömére – visszaváltozik ogrévé.

Több poén, nagyobb sebesség

A második epizód azonban nemcsak egyszerűen folytatása a elsőnek. Az alkotók – feltehetően felbuzdulva az Oscar-díjtól és a közönségreakcióktól – tovább csavartak a mese és a hétköznapok ütköztetésének lehetőségén: Fiona borotválkozik, Shrek boxerben alszik, a Jótündér – aki gonosz - gyorsétterembe megy, a malacok Mission Impossible-zenére és mintára szabadítják ki Shreket, Pinokkió női bugyit hord, meg amúgy is számos egyéb szexuális utalás van a filmben. Ezen felül minden gyorsabb, az első rész komótos tempójához képest itt alaposan peregnek az események és a párbeszédek, s mivel a részletek is zsúfolva vannak poénokkal, első megtekintésre olykor reménytelenül követhetetlenül.

Meddig kellenek még színészek?

Csizmás Kandúr

A filmszerűen pörgetett eseménysor, a párbeszédek és karaktertípusok azt a kérdést is felvetik, hogy mennyi ideje van hátra a hagyományos filmeknek és a filmszínészeknek. A számítógép animálta figurák ugyanis nem kérnek gázsit, nincsenek rigolyáik, pontosan követik a rendezői elképzeléseket, s épp a Shrek példája mutatja, legalább annyira karakteresek és szerethetők, mint a hús-vér színészek. Ráadásul a programozók egyre élethűbb figurákat varázsolnak a monitorra és a vászonra.

A hagyma hasonlat okos, mégis aggódunk

Az első részben Shrek azt magyarázza a szamárnak, hogy az ogre olyan, mint egy hagyma. Sok rétege van. Nos, valószínűleg nem véletlen a hasonlat az alkotók részéről. A Shrek-filmek is olyanok, mint a hagyma. Megannyi rétegük, megannyi olvasatuk van. A siker titka abban is leledzik, hogy minden korosztályhoz és minden műveltségi szinthez tartozó néző megtalálja a maga üzenetét, a fingós poénok nívójától a súlyos filozófiai és társadalmi olvasatokig.

Ugyanakkor a második részben maximum mennyiségileg kapunk többet a poénokból és az eseményszövésből, minőségileg biztos, hogy nem. Mintha alábbhagyott, vagy legalábbis megrekedt volna az alkotók kreativitása, s ezért már most kicsit aggódunk a beígért harmadik rész miatt. Félő, hogy elkövetik a régi hibát: Pénzügyi okok miatt a kelleténél több bőrt húznak le egy alapjaiban zseniális alkotásról.

A DVD-változat piacra dobásával azért még lesz egy házi feladat a második rész kapcsán is. Félreértés ne essék, a magyar szinkron is igényes és szórakoztató, de nem lehet semmi a történetet Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow, John Cleese, Julie Andrews és Antonio Banderas előadásában hallgatni.


Értékelés: 8/10

.