ALON-könyvajánló: Paulo Coelho: Az alkimista

2003.06.03. 22:29

Az alkimista egyszerre ártalmatlan mese és súlyos megmondókönyv. Akinek gyermekként bejött a Kis herceg, annak felnőttként valószínűleg meghatározó olvasmányélménye lesz ez a regény.

Paulo Coelho: Az alkimista

A brazil Paulo Coelho 1988-ban írta meg e regényét, amellyel azonnal a világ légnépszerűbb írói közé emelkedett, a bestseller listák előkelő helyeit ostromolva a világ számos országában. Ezt a könyvét eddig 41 nyelvre fordították le, s eddig mintegy 11 millió példányt adtak el belőle, de a többi regénye (Veronika meg akar halni; A Piedra folyónál ültem és sírtam; A valkűrök; Az ötödik hegység) is hasonló népszerűségnek örvend. Coelho állítólag García Márquez után a legolvasottabb dél-amerikai író

Peddig igazából semmi újdonságot nem talált ki ez az brazil. Erősen lecsupaszított nyelven egyszerű, mégis lebilincselő történeteket mesél, létünk legfontosabb kérdéseit veti fel, majd olyan – misztikummal, metafizikával alaposan átitatott - válaszokat ad rájuk, amelyeket szinte mindannyian tudunk ott mélyen legbelül, legfeljebb nem foglalunk szavakba a nagy mindennapi rohanásban. Első olvasatra nem is nagyon értjük a nagy népszerűség okát, úgy érezve, ilyen történetet, ha nagyon nekidurálnánk magunkat, talán még mi is össze tudnánk hozni. Ám ez csak a csali, amely talán éppen arra jó, hogy abszolút magunkénak érezzük a Coelho-regényeket. Próbáljuk csak ki, s mindjárt látjuk, nem is olyan egyszerű műfaj ez, többről van szó, mint egy rakás nagybetűs szó és közhelyeket súroló bölcsesség egymás mellé hajigálásáról.

Az alkimista alaptörténete amúgy mérsékelten eredeti. Santiago, az andalúz pásztorfiú álmot lát, kétszer ugyanazt, mely szerint az egyiptomi piramisoknál kincset talál. Egy cigányasszonytól kér tanácsot, mit tegyen, aki azt javasolja, induljon Egyiptomba. A fiú el is indul, eladja juhait, áthajózik Afrikába, ahol munkába áll, majd vándorútja során különböző emberekkel találkozik, megismerkedik az igaz Szerelemmel, no és az alkimistával, aki végül tanítómestere lesz. Santiago követi a jeleket, járja a Személyes Történetéhez vezető utat, közeli kapcsolatba kerül a Világlélekkel, megtanulja a Világ Nyelvét. Aztán a piramisoknál rádöbben, hogy a kincs Spanyolországban van, ott, ahol egykor a juhaival aludt.

Miközben – alig merem leírni – a regény irodalmi, művészi értéke felől kétségeim vannak, mégis csak van benne valami, ami elég szuggesszívvá teszi ezt a vékony könyvet ahhoz, hogy váratlanul mély nyomot hagyjon bennünk, mi több, valószínűleg százezreknek változtatja meg életét örökre. És ennél többet nem várhatunk néhány betűkkel teleírt papírlaptól.

Paulo Coelho: Az alkimista
Athenaeum Kiadó, 173 oldal
Ár: 1690 Ft

.