Magánnyomozók Vas megyében

2003.10.22. 15:50

Hűtlen férjek, sötét titkok, rejtélyes bűnügyek, ipari kémkedés. A filmekben gyakorta találkozunk a magánnyomozó figurájával, akinek útja hullákkal van kikövezve. Mindez persze távol áll a valóságtól. Érdeklődtünk, Szombathelyen és a megyében mi a helyzet e területen.

Nyomozó

Szombathelyen is működik néhány cég, amely vállal magánnyomozói munkát. Mi az egyik helyi biztonsági cég – magát megnevezni nem kívánó – vezetőjét bírtuk szólásra, aki maga is részt vesz ilyen jellegű munkákban.

A magánnyomozók munkáját ma az 1998 évi IV. törvény szabályozza. A törvény a magánnyomozókat gyakorlatilag semmilyen különleges joggal nem ruházza fel, munkájuk során csakis olyan tevékenységet végezhetnek, amelyhez bárkinek, a megbízónak is joga van. A fegyvertartás szabályai is ugyanúgy vonatkoznak rájuk, mint bárki másra.

A közhiedelemmel ellentétben egy magánnyomozó a legritkább esetekben végzi hűtlen házastársak megfigyelését, és csak elvétve veti magát pszihopata gyilkosok után. Utcai lövöldözésben sem gyakran vesz részt, és a világot is csak néha napján menti meg a terroristáktól. Az ügyek nagy része ennél sokkal prózaibb.

A leggyakrabban a magánnyomozókat ún. környezettanulmány elkészítésére használják fel. Nagyobb cégek egy fontosabb üzlet előtt gyakran feltérképeztetik a leendő partnert, így csökkentve azt a kockázatot, amely egy ilyen esetben az üzlet velejárója. A leendő üzletfél, fióküzlet vezető, gyakran nem is tudja, hogy mielőtt aláírás kerül a papírokra, bizony egy aktában már ott hevernek a cégpapírjainak, ingatlanjainak, egyéb tulajdonának adatai. Egy komoly cég nem engedheti meg magának, hogy nagy értékeket ellenőrizetlenül helyezzen ki.

Előfordul, hogy magánnyomozókat kérnek meg adósságmenedzselésre is. Ez a bájos kifejezés a pénzbehajtás törvényes megfelelőjét takarja, ahol egyeztetéssel, szép szóval, gyengéd mosollyal próbálják meggyőzni az adóst, hogy ugyan fizesse már ki azt a néhány milliócskát, de rögtön.

Gyárak, üzemek, intézmények biztonsági átvilágítására, a belső intézkedésrendszerek gyenge pontjainak felkutatására is magánnyomozókat alkalmaznak. Így mérik fel, hogy alkalmazottak mennyire tartják be a belső szabályokat, mennyire lojálisak a céghez és az üzleti információk védelme megfelelő-e. Annyit sikerült megtudnunk, ezen a téren bőven van még fejlődnie a Vas megyei cégeknek.

Jellemzően nyugállományú rendőrtisztek, volt belbiztonsági dolgozók vállalnak magánnyomozói feladatokat.

Ami a munkadíjakat illeti, rendkívül változó a kép, függ a megbízás technikai igényétől is. Általában néhány ezer forint per óra. Általánosan elmondható, hogy bizony ebből a tevékenységből mifelénk meggazdagodni nem lehet.

Azért egy sztorit sikerült kicsalnunk az ügyfelei titkait oly nagyon védő nyomozóból:

Egy vasi kisvárosban egy asszony a férjét figyeltette meg, mert hűtlenségre gyanakodott. A nyomozás azonban nem a várt eredményt hozta, a férj hűséges volt, mint egy vadászkutya. A hölgy a jelentés láttán kijelentette, ő bizony nem fizet egy vasat se ezért a munkáért. A nyomozó erre halkan csak annyit mondott: Semmi gond, asszonyom, azért a számlát elküldöm, de akkor természetesen így a kedves férjének.

Az összeg percek alatt kifizetésre került.
.