Átadták a főiskola forrásközpontját

2006.11.16. 00:02

A beruházás bekerülési költsége közel 1,4 milliárd forint, amelyet az üzemeltetés költségeivel együtt, bérleti-szolgáltatási díj formájában 20 éven át fele-fele arányban fizet a Berzsenyi Dániel Főiskola és az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

„Aki épít, az a jövőnek alkot” – kezdte beszédét szerda délután prof. dr. Gadányi Károly, a Berzsenyi Dániel Főiskola rektora a Berzsenyi Dániel Főiskola új forrásközpontjának átadásán.

Átadták a főiskola forrásközpontját


A rektor elmondta, hogy túl az 1,3 milliárd forintnyi összköltségű fejlesztéseken, amiket a főiskolán végeztek el az épületektől az informatikáig, a forrásközpont további 1,4 milliárdos beruházást jelent. Ez magába foglalja a főiskola új bejáratának kialakítását és az aulát is, ahol az átadáskor éppen álltunk a beszéd elhangzásakor.

A rektor kijelentette: szombathelyi a főiskola 55 éves története alatt olyan nagy mérvű fejlesztés, mint ami az elmúlt négy évet jellemezte, nem volt. Benne kapott helyet az építés idejére mostoha körülmények közé szorult BDF könyvtár, a maga hagyományos és digitális szolgáltatásaival, illetve a pedagógiai központ és a felnőttképzési központ is.

A rektor kiemelte, hogy az „emberközpontú, emberléptékű” intézmény rendelkezik konferenciateremmel, oktatóhelyiségekkel és közel 300 számítógéppel. „Aki épít, az a jövőnek alkot” – tért vissza aztán Gadányi a kezdőszavaihoz, hogy aztán folytassa is azokat: „Aki alkot, az a jelent tiszteli és a jövőt szolgálja.”

Átadták a főiskola forrásközpontját


Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a terjedelmes és sokrétű beszédében többek között kitért a felsőoktatás jelenlegi és közeljövőben várható helyzetének taglalására. Erőltetett menetnek nevezte azt a tempót, amin a legmagasabb iskoláztatás az átalakítás során átment. Értve az alatt a bolognai képzési rendszerhez való csatlakozásunkat, amiben az iskolák még javában keresik a maguk helyét. „Természetesen tudjuk, hogy a magyar felsőoktatás struktúráinak nem igazán felel meg az európai modell” – szögezte le. Ámde meg kell találni az ideális működési formát, ahol nem mindegy, hogy az elkövetkező 10-15 évben miként használjuk majd az infrastruktúrát.

Az oktatás és a kutatás mellett az innovációt kell az előtérbe helyezni, a passzivitás ellenében, ami nem járható út.

„Az elkövetkező két évben nagyon tudatos stratégiával kell felépíteni, nagyon tudatosan kell kitalálni azokat a képzési formákat, amelyek az adott iskola egzisztenciáját, további működését és főleg a régióban való szerepét biztosítják” – mondta az államtitkár. Vagyis „a tudást kell eladni a felsőoktatásban”, amihez rugalmasság és aktivitás igényeltetik.

Átadták a főiskola forrásközpontját


Mielőtt még átadásra kerültek volna a Berzsenyi Dániel Főiskola plakettjei és rektori elismerései az építőknek, Varga Mihály, a KÉSZ Kft. ügyvezető igazgatója mondott köszönetet a munkájukhoz több irányból érkező segítségért.

Ezek után történt a nemzetiszín szalag átvágása Dr. Manherz Károlynak államtitkár és a rektor részéről.
A tervezett december 31-ei befejezési határidő előtt már november 15-én avatták fel a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola Regionális Felsőoktatási Forrásközpontját, melyet PPP program keretében a KÉSZ Közép-Európai Építő és Szerelő Kft. épített meg.

Az építést és a 20 évig tartó üzemeltetés, szolgáltatás biztosítását közbeszerzési eljárás során nyerte el a KÉSZ Kft. és a MI-BE 2000 Kft. A főiskola új épülete a központi B és C épületekhez kapcsolódva bővítményként összesen 3017 négyzetméteren épült meg.

Az átalakítással, informatikai infrastruktúra-fejlesztéssel érintett alapterület 623 négyzetméter. A forrásközponttal együtt elkészült a főiskola új főbejárata, és a mintegy 400 négyzetméteres hallgatói közösségi tér, az aula is.
.