Sopronnal lesz közös egyetem

2007.01.31. 17:43

Felszállt a füst: a szombathelyi főiskola Sopronnal alakít új, közös intézményt, amely az ország ötödik legnagyobb egyeteme lesz.

Eldőlt a kérdés, amely immár hetek óta lázban tartotta a szombathelyi főiskolát és részben a vasi megyeszékhelyet is. Egy szerdai sajtótájékoztatón hivatalosan bejelentették: a Berzsenyi Dániel Főiskola a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetemmel alakít közös intézményt.

Gadányi Károly rektor a sajtótájékoztatón „történelmi léptékű” döntésnek nevezte az egyesülést, ami nemcsak a városnak, de a régiónak is meghatározó értéke lesz. Majd emlékeztetőül kitért rá, hogy 2006. november 17-én döntött a BDF a négy egyetemmel (a Pécsi Tudományegyetem, a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem, a veszprémi székhelyű Pannon Egyetemmel és a győri Széchényi István Egyetem) való tárgyalásokról.

Berzsenyi Dániel Főiskola

A 19 tagú Szenátus 14 tagja támogatta, hogy a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetemmel, 5 pedig, hogy a veszprémi Pannon Egyetem vállaljon a főiskola az országos szinten is egyedülálló partnerséget. „Szombathely egyetemi város lesz” – vonta meg a konklúziót a főiskola első embere.

Németh István, a gazdasági tanács elnöke további információkkal szolgált a március elsején létrejövő egyesülésről. A főiskola „hosszú távú fennmaradásának” zálogát látja ebben a részéről is történelminek nevezett döntésben. Mindenekelőtt a versenyképesség kerül a gondolkodás homlokterébe. Ezzel a lépéssel a honi felsőoktatás ötödik legnagyobb komplexuma lesz az új egyetem, ami együtt jár a az oktatási platform szélesítésével és a társadalmi-gazdasági változásokra történő azonnali reagálással. Továbbá az immár tízkarú egyetem megnövekedett mobilitásával.

A soproni egyetem mellett szóló érveket firtató újságírói kérdésre a rektor többek között elmondta, hogy az egyetem nagy múltja, régiós szerepe, széles kínálata, a több milliárdos infrastrukturális értéke, nagy ipari háttere és az intézmények közti oktatócserék nyomtak sokat a latba.

Németh István ugyanezen kérdésre reagálva hangsúlyozta a határközeliség jelentőségét és a nemzetközi kapcsolatok felerősödését mint előnyt. Olyan „progresszív spirálnak” titulálta az intézmények jövendőbeli kapcsolatát, ahol egymást segítve, egymás versenyképességét újra és újra felerősítve emelik majd a színvonalat.

Gadányi Károly a komplexum központját el tudja képzelni több helyen, de akár szombathelyi centrummal is. A rektori hivatal továbbra is Sopronban marad.

A változások időpontról elmondta, hogy „kidolgozott menetrend” szerint haladva a 2008-as szeptember már az új egyetemben kezdődik el. Ez a végső határidő. Hogy a leendő és a jelenlegi hallgatók szempontjából az egyesülés milyen előnyöket jelent, a rektor ennyivel felelt: „jobb lesz nekik".
.