Útszemle Váton Ipkovich Györggyel

2007.10.03. 22:05

A sajtó – polgármesterek, közutasok, fejlesztési tanácsosok társaságában - nagy ívben elkerülte Vátot ma délután. A helybéli lakosok remélik, hogy a kamionosok mihamarabb követik példájukat. Útnézőben jártunk.

A vátiak igyekeznek alkalmazkodni a kamionos életmódhoz. Legalább is erre következtetek abból, hogy a falu szélén két vendéglátó-ipari egység is van, egymással szemben. Amellett döntök, amely előtt több bicikli áll. Amíg várok az átkelésre (jó pár perc), sűrű tömött teherautósorok kígyóznak előttem. Nagy megkönnyebbülés lesz a falunak, ha elkészül az elkerülő.

Útszemle Váton Ipkovich Györggyel


Ez a véleménye annak az ifjú hölgynek is, aki útbaigazít a polgármesteri hivatal felé. Örül az útnak, azt mondja, a híd töltését már felmérték, jó lesz szánkódombnak. Egyelőre nagyon várják, hogy vége legyen az építkezésnek, mert az elkerülő felé eső faluvégen bizony néha nagy a por, meg a zaj.

Útszemle Váton Ipkovich Györggyel


A községházán zárt ajtók mögött tanácskoznak az útban érdekeltek: a váti és a szombathelyi polgármester, a Közút Kht., a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a regionális fejlesztési tanács vezetői. Rendszeresen összegyűlnek a jövőben, hogy nyomon kövessék hol tart az útfejlesztés, hol van probléma, hol kell segítség – mondja Molnár Csaba, a Regionális Fejlesztési Tanács elnöke. A projekt több szakaszra van darabolva, ennek az az értelme, hogy ha valahol gond van a környezetvédelemmel, örökségvédelemmel, kisajátítással, addig is készülhessen a többi. – Az a dolgunk, hogy segítsünk, minél előbb összeálljon a mozaik Győrig –mondja Ipkovich György szombathelyi polgármester, parlamenti képviselő. Ahol gond van, az Győr környéke és Csorna. Utóbbi helyen még vacillálnak, mit is akarnak, mondja a politikus értetlenkedve és bosszankodva.

Útszemle Váton Ipkovich Györggyel


Úgy tűnik, Váton viszont haladnak a dolgok. A fotós kolléga készült, gumicsizmában vág neki a töltésnek. A készülő vasúti felüljáróra az operatőrt nem engedik fel, képeket az egyik munkás készíti kamerával. A fejeken védősisak, a lábak alatt egy szakaszon kavics, egy szakaszon beton, egyen meg már aszfalt 20-20 centis rétegben, a kétszer 3,75 méter forgalmi sáv szélességben. Jól halad a kivitelezés, melyben jelentős részt vállalt a szombathelyi Meliorációs Kft. Másfél kilométerre kavicsbányát is nyitott egy vállalkozó, így mérsékelni lehetett a környezetterhelést is. A főpálya 75 százalékban elkészült, mondja Katona Ferenc a vasi Közútkezelő Kht. vezetője, és látszik már néhány méter a Szombathely felé tartó kétszer két sávból is. És ha még nincs is kész, áll már a Sárvár felé lehajtó felüljáró. Szintbeli kereszteződés ugyanis nem lesz a gyorsforgalmi úton.

Útszemle Váton Ipkovich Györggyel


A legelégedettebb Bíró József polgármester. A falu kétszeresen jól jár: a kamionok hamarosan elkerülik, az iparfejlesztők, befektetők viszont megtalálták a 700 lelkes települést. Úgy gondolja, abban, hogy náluk épül meg először az elkerülő az részben a közutasok jó munkája, a szombathelyi polgármester segítsége és a falu hozzáállásának, a kisajátítások gördülékenységének volt szerepe. Az elöljáró nem csak a lakosság életminőségének javulását várja, hanem úgy véli, gazdasági felvirágzást, visszatelepülő vátikat és új lakókat hozhat az út, ha a reptér megépül, az meg még ennél is nagyobb haszonnal kecsegtet.

Visszafelé úton egyik kolléga megjegyzi, nehogy az legyen itt is, hogy azok a vátiak, akik a forgalomra építették az üzletüket, hoppon maradjanak. Mert a faluba majd csak az hajt be, akinek ott lesz dolga. Abban maradunk, jól lesz ez így.

.