Hirdetés

Egyre több településen elérhető az e-ügyintézés

2008.05.22. 16:57

A tervek szerint hamarosan a környék kistérségei számára is elérhető lesz az e-ügyintézés.

Hirdetés

A szombathelyi mellett további öt településen már ma is működik az e-hivatali ügyintézés és hamarosan a tapasztalatokra alapozva, uniós források bevonásával a környék összes települése számára elérhetővé kívánják tenni a rendszert - hangzott el egy szerdai sajtótájékoztatón a városházán.


Ipkovich György polgármester köszönetet mondott a fejlesztőknek a munkáért és örömét fejezte ki, hogy a fejlesztéssel sikerült összekapcsolni a kistérségeket

Szabó Gábor alpolgármester elmondta, városunk jelenleg etalonnak számít a megyei jogú városok között, és ezt a vezető szerepet a jövőben is meg kívánja őrizni.

Az országban is egyedülálló fejlesztéssel a hivatal megpróbál szabványos felületet teremteni a hivatali ügyintézéshez.

Mint azt Keringer Zsolt, az informatikai iroda vezetője elmondta, cél a bürokrácia csökkentése a fejlett technológia alkalmazásával és az úgynevezett sziget-megoldások felszámolása.

A rendszer használata semmilyen program telepítését nem igényli, webes felületről elérhető.

Amennyiben sikerül nyerni a pályázaton, várhatóan 2010-11-re kiépülhet a térségben az e-közigazgatás.

A bemutató után Keringer Zsoltot arról faggattuk, mekkora előrelépés történt most, hiszen az e-önkormányzat már jó ideje működik Szombathelyen.

Az informatikai iroda vezetője elmondta, hogy a szombathelyi fejlesztésekre alapozva most olyan szolgáltatást kínálnak a környékbeli kistelepüléseknek, amellyel egységesíthetik az ügyiratkezelést és a dokumentumkezelést. Önállóan egy kis önkormányzatnak nincsenek forrásai egy ilyen beruházáshoz, de együttműködve, egy közös fejlesztést kihasználva a kistelepüléseken is megvalósulhat az elektronikus ügyintézés.

A szakember elmondta még, azon dolgoznak, hogy a fejlesztéssel szabványt teremtve egy akár országosan elfogadott és használt rendszert fejlesszenek, amely széles körben alkalmazható lenne.

Kis lépést tettünk meg most, de megteremtettük az alapját annak, hogy sikeresen pályázzunk folytatásra.

 

.