Tragikomikus bicikliutak Szombathelyen - képes élmények (1)

2008.06.25. 20:26

Tudjuk, a jövő szép. Néhány év múlva már a Himalájára is kontrával tudunk menni, és kerékpárút vezet a Holdra. Jelenleg azonban megelégednénk Zanattal is. Az ALON néhány napon keresztül bringával és fényképezővel rótta a várost, hogy megörökítsen néhány vicces szakaszt. Amiken sírni lehet.

Mi a bringásokkal vagyunk

Egyáltalán nem vagyunk objektívak és elfogulatlanok. A Szombathelyen dúló autós-kerékpáros háborúban mi egyértelműen az utóbbiak mellett tesszük le a garast. Nem azért, mert akkora zöldek vagyunk, hanem mert gyors, olcsó, praktikus. Gyakorlatilag az összes szombathelyi kollegánk rendszedresen nyomja a pedált, és rendszeresen kiröhögi az évente egyszeri autómentes napnak nevezett parasztvakítást. Merthogy a dolgok lényege nem a papírízű kormánykampányokban és a szenteskedő környezetvédő-akciókban van, hanem hogy lehet-e közlekedni bringával a városban. A többi duma.

Tragikomikus bicikliutak Szombathelyen - Zanati élmények


Nem tudjuk, hány kilométer kerékpárút van Szombathelyen. Nem is nagyon fontos, mert a számok nem mondanak semmit a lényegről. Mert lehet, hogy ott vannak, ahol nem annyira fontos, és ott nincsenek, ahol nagyon kellene. Ráadásul sok helyen a kerékpárút csak sárga festék kérdése, amivel leválasztják a járdától vagy úttól, és ahol valódi kerékpárút épült, ott sem mindig fenékig tejfel az élet.

Zanati út - Az extrém sportot kedvelők figyelmébe

Ugyanakkor egy kockás papír, ceruza és zsebszámológép segítségével valószínűleg könnyen ki lehetne kalkulálni, hogy mennyivel olcsóbb bringautakat építeni és karbantartani, mint parkolókat, és ha a város sokat bringázna, mindjárt le lenne rendezve a tömegsport kérdése is. Mert Szombathelyt az úristen is a kerékpározásra teremtette. Ne tegyünk keresztbe az isteni akaratnak!

Unalmas az élete? Menjen ki Zanatra biciklivel!

Ha ön valami extrém sportra vágyik, akkor menjen ki a belvárosból bringával Zanatra. Garantált élmény. Az indulás mindjárt cirkalmas, merthogy – jobb híján - a belvárost a Zrínyi utca és a piac irányába kell elhagyni. Ez utóbbi helyen rejtvényszerű módon lehet megtalálni a folytatást egy kerékpárút képében a Gazda Áruház mellett. De az igazi kalandok a Szent Márton-templom mellett kezdődnek.

Tragikomikus bicikliutak Szombathelyen


Itt a bringaút egy darabig régi temető növénnyel befutott keskeny fala mellett visz, majd egy váratlan fordulattal vége szakad, és rávezeti a gyanútlan bringást a négysávos Zanati útra, nem sokkal az aluljáró előtt.

Tragikomikus bicikliutak Szombathelyen


Ezt a durva mutatványt érthetően kevesen vállalják be, inkább átmennek az út másik felére, ahol szintén van bringaút, a járdából sárga festékkel leválasztott, de csak a város irányába tartó forgalommal. A kifelé haladók nem a bringautat, hanem a járdát választják, így viszont kerékpárral ezen a szakaszon – az országban valószínűleg egyedülálló módon - egyezményes balra tarts közlekedés alakult ki. Aki nem tudja, először furán kapkodja a kormányt.

Tragikomikus bicikliutak Szombathelyen

Átérve az aluljáró utáni szakaszra visszatérhetünk az út jobboldalára, a kerékpárútra, amely kisebb nagyobb bukkanókkal, ugratókkal, buszmegállókon átvágva jó darabig visz minket.

Tragikomikus bicikliutak Szombathelyen


Ám egyszer csak megszűnik, és ismét a négysávoson találjuk magunkat. Aki résen van, vagy ismeri az utat, az a korábbi lámpánál át tud keveredni megint a másik oldalra, ahol már oda-vissza sáv van a kerékpároknak.

Tragikomikus bicikliutak Szombathelyen
De sok teteje nincs, ugyanis a Tesco előtt megint csak visszairányítanak a másik oldalra. Még elolvasni is zavaros, nemhogy végigcsinálni.

Tragikomikus bicikliutak Szombathelyen

Aki túléli a cikázást a Zanati úton, azt egy végső próbának vetik alá. A kerékpárút váratlanul véglegesen megszűnik, és egyetlen lehetőség a városból való kijutásra a kétsávos, szlovák és litván kamionokkal zsúfolt körforgalomban való szerencsepróba.

Tragikomikus bicikliutak Szombathelyen

Egy kempingbringával különösen emlékezetes. Áldassék a neve a tervezőnek.

Tragikomikus bicikliutak Szombathelyen

Folytatás:

Tragikomikus bicikliutak Szombathelyen - képes élmények (2)

.