
Tavalyi év decemberében nyílt a Mad Mexican Grill & Bar Vépen. Több szempontból is érdekes, hogy a tulajdonosok mi alapján döntöttek a helyszínről és a konyha jellegről. Többek között erről is mesélünk az ALON olvasóinak az elkövetkezendő időben. Elkézeléseink szerint ugyanis kétheti rendszerességgel magazinszerű írások jelennek meg az étteremmel kapcsolatosan.

Mi több, rendszeres olvasóink különleges receptekkel lehetnek gazdagabbak, közben megtudhatják a hely kedvezményes ajánlatait.

A Szombathely szomszédságában felépült étterem - mint nevéből is kiderül - a mexikói konyhának kötelezte el magát. Az épületnek már a külleme is árulja, hogy vajon miért ide álmodták. Ha az idelátogató körülnéz, egyből érzi, hogy ez valami más. Ezt az élményt nem lehet átélni a belvárosban, ehhez egy kicsit ki kell szakadni mindennapjainkból, hisz minden irányból növények és a természet vesz minket körül. Látszik, hogy a tulajdonosok kényesen ügyeltek a környezet jellegének megtartására, mi több, az étterem is természetes anyagokból, fából és kőből készült. Ezt az élményt tovább fokozza az épületet körülölelő tó, melyen egy hídon átkelve érkezünk meg az épületbe.

És miért épp mexikói konyha? Az eddig leírtakból talán kiderült, hogy mindenképpen valami újdonságot szeretnének kínálni a tulajdonosok, ez vonatkozik a konyhára is.

Hencsey Roland konyhafőnök, mesterszakács szerint a mexikói konyha változatossága és a sok paprika használata miatt akár rokona is lehetne a magyarnak, még akkor is, ha nyersanyagokban és ízesítésben mégis merőben eltér a megszokott ízektől. Ugyanakkor egy magyar ember számára is mindent megad, ami egy ételtől elvárható: csípős ízvilág, tartalmas laktató fogások, a paprika és a paradicsom harmóniája az ételekben. A fő alkotóelemek a kukorica és a belőle készülő tortilla (kenyérszerű lepény), a bab, melyet sűrítésre, ízesítésre, köretként vagy akár desszertként is fogyasztanak különböző módon elkészítve. E három étel valamelyike nélkül elképzelhetetlenek a mexikói fogások. Hideg, mártogatós, úgynevezett dippeket rengetegféle módon készítenek megszámlálhatatlan alapanyagból. Most talán a legismertebbet, a guacamolét, azaz az avokádókrémet mutatnánk be.

Az avokádókrém
Négy személyre:
4 db avokádó
1 nagy fej lilahagyma
1 pohár tejföl (0.2 l)
1 db lime
1 db jalapenopaprika (hipermarketekben kapható)
1 zacskó tortillachips (készen kapható)
só, bors
Az avokádó akkor jó, ha ujjunkkal be tudjuk nyomni, de zöld héja még nem sötétedett meg. Ha csak keményet sikerül beszereznünk, újságpapírba csomagolva száraz helyen egy éjszakát hagyjuk érni. Az avokádót kettévágjuk, a magot kiemeljük belőle, húsát egy tálba kanalazzuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a lime levét és a kockára vágott lilahagymát. A jalapenopaprikát kettévágjuk, az ereket és a magokat eltávolítjuk (ha szeretnénk nagyon csípősre készíteni, akkor bent hagyhatjuk). Apró kockákra aprítjuk, hozzáadjuk a többi nyersanyaghoz, és turmixgépben vagy botmixerrel krémes állagúra pépesítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy-két órára a hűtőszekrénybe helyezzük, tortillachipssel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!
Tudta Ön, hogy Mexikóban több mint 50 féle chilipaprikát használnak? És hogy nem a méret a lényeg az erősségben?
Következő mexikói ételkalauzunkban a chilit és számos felhasználási formáját mutatja be Mad Mexican Grill séfje, Hencsey Roland.
Galambos Balázs
A vépi Mad Mexican Grill & Bar az
ALON-infó üzleti partnere.