
Nem könnyű követni, hogy a szombathelyi belvárosban milyen étterem nyílik, költözik vagy éppen zár be, de a szerdán átadott Dóm valószínűleg a megyeszékhely stabil helyei közé fog tartozni. Még akkor is, ha azt a területet – a gyors és olcsó, menü alapú ebédeltetést - célozta meg, ahol jelentős mennyiségű versenytárssal kell számolnia.

Az igaz, hogy a megyeházában nyílt étterem piaci bevezetését némileg megnehezíti, hogy -műemlékvédelmi okok miatt - az utcáról gyakorlatilag alig észrevehető az egység, viszont annyira nem kell félteni tulajt. A Dóm üzemeltetője, az Eurest ugyanis nem az a kimondott kispályás versenyző. A cég ugyanis közétkeztetésre specializálódott multi, a Compass csoport egyik oszlopos tagja. A csoporthoz mellesleg olyan nagyhalak tartoznak, mint a Burger King vagy a Starbucks. Ami a hazai pályát illeti, az Eurest üzemelteti például a Markusovszky kórház étkezdéjét.

Az állófogadással összekötött hivatalos megnyitón – amelyen főleg megyei politikusok jelentek meg - Kovács Ferenc megyei elnök arról beszélt, hogy régóta szeretnék, hogy a megyeháza nyitott legyen, és ebbe a koncepcióba beleillik egy modern étterem, amely ráadásul nem a „mikmek, bigmak” vonalon, hanem a hagyományos magyar és az európai ételekkel végzi a gyorsétkeztetést.

Nyerges János, az Eurest Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a megyeházi étterem előzménye és háttere a Markusovszky konyhája. Egyrészt azért, mert ezzel kezdődött az együttműködés a cég és a megye között, másrészt a Dóm konyhájának a hátterét is ez adja.

Az étterem mindennapi működéséről a cég üzemeltetési igazgatóját, Ress Róbertet kérdeztük. Ezek szerint az étterem két helyiségében összesen nyolcvan ember tud leülni. A cél az, hogy a vendégek minőségi ebédet kapjanak versenyképes áron. A célközönség leginkább a hivatalban és a közelben dolgozókat jelenti, a versenyképes ár pedig azt, hogy már 500 forintért meg lehet ebédelni. Egy hagyományos menzaszerű önkiszolgáló étteremtől olyanokban különbözik a Dóm, hogy például itt a frissensültek a vendégek előtt készülnek, van salátabár, és a hagyományos magyar ételek mellett más nemzeti konyhák ízei is megjelennek, mivel - mondja Ress Róbert – van egy réteg, amely körében erre egyre nagyobb erre az igény. Az étterem gyakorlatilag már szeptember 15 óta nyitva van, jelenleg 100-110 ember használja naponta, és a cég arra számít, hogy ez a szám 250-300 főre fog majd felfutni néhány hónap múlva.

Az étterem munkanapokon 11.30 és 14.30 között van nyitva, a kávézó reggel 8-tól déután 4-ig.

A megnyitó után elkértük az étterem e heti menüjét, és próbáltuk valamennyire interneten is olvasható formába tuszkolni. Nem lett tökéletes, de a lényeg azért kivehető.


--------------------------------
Csütörtökön visszamentünk az étterembe, és immár működés közben is készítettünk ezeket fotókat:



