Turizmus a Nyugat-Dunántúlon

2009.06.10. 16:13

Egyre kevesebben érkeznek Nyugat-Dunántúlra Ausztriából és Németországból, viszont növekszik a cseh és szlovák vendégek száma.

Szombathelyen ülésezett a Nyugat-dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság. A tagok öt napirendi pontot tárgyaltak meg szerda délelőtt folyamán.

A turizmust is érintő válság ellenére a 2009-es év első négy hónapjában mért adatok szerint a Nyugat-dunántúli régió jól teljesített. Sikerült tehát megismételni a tavalyi értékeket a vendégéjszakák számát tekintve - mondta Tama István, a Regionális Marketing Igazgatóság vezetője. Csökken viszont a külföldi turisták száma: kevesebb volt az ausztriai és a német vendég, ugyanakkor a hazai (belföldi turizmus), valamint a Szlovákiából és Csehországból érkező turisták számában növekedést mértek.

Jelenleg még lemaradás van a nyári hónapokra vonatkozó foglalásokat tekintve, ám az utolsó pillanatban hozott döntések általában a hazai nyaralásokat pártolják.

365 nap turizmus Nyugat-Dunántúlon

E címmel jelent meg az országban elsőként egy, a turizmust érintő innovatív dokumentum, amelyet Hutflesz Mihály, a tanulmányt készítő munkacsoport vezetője mutatott be. A régió szakértői közösen dolgozták ki a főszezon 10 prioritását (elsődleges szolgáltatások) figyelembe véve, a szezonon túli időszak turizmusstratégiáját.

Az anyag tehát a régió szezonon túli turizmusfejlesztési programjáról szól, amely a szeptembertől egészen május végéig tartó időszakot jelenti. Ezen a területen számos versenyképes szolgáltatás lelhető fel, amelyek kiaknázása más eljárásokat kíván, mint a főszezon. Kiemelt szándék ugyanakkor az is, hogy a térség eddig kivívott előkelő helyét továbbra is megtartsa- hangzott el.

Legendáktól az egészségig

A kiadvány tartalmaz egy főszezonon kívüli listát, amelyben a térségben megtalálható szolgáltatásokat összegzik. Így 22 projekt került megfogalmazásra. Céljuk – sok más mellett - a szezonon túli időszakban: a legendaturizmus előtérbe helyezése, mint például Hany Istók (Győr-Moson-Sopron megye), a farkasemberről szóló történetek a Göcsej térségében, vagy a soproni kékfrankos legendája. De ide sorolhatóak a táj jellegzetes ételei is: langalló, pompos legenda. Mindezek mellett, amit a jövőben is fejleszteni fognak: az egészség-és gyógyturisztikai központok szolgáltatásai, hiszen a térség adottságai által verseny-és piacképes e területen.
.