Hirdetés

November 7-én tárgyal a kabinet az önkormányzati adósságátvállalásról

2012.10.29. 09:21

Szombathelyen akár 7 millárd forintot is érinthet az adósságrendezés.

Hirdetés

Szombathelyen akár 7 millárd forintot is érinthet az adósságrendezés.

November 7-ei ülésén kerül a kormány elé az önkormányzati adósságállomány egy részének állami átvállalását tartalmazó előterjesztés - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában.

   
Orbán Viktor miniszterelnök múlt szombaton jelentette be, hogy 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól.
   
A kormányszóvivő rámutatott arra, hogy nem 600 milliárd forintról van szó, hanem 600 milliárdnyi adósságról. Ennek az összegnek egyrészt az éves törlesztőrészlete ennél jóval kevesebb, másrészt az átvállalás semmilyen változást nem okoz sem az államháztartási hiányban, sem az államadósságban, mert azokba eddig is beleszámolták az önkormányzatok adósságát.
   
Az adósságátvétellel kedvezőbb tárgyalási pozícióba kerül az érintett pénzintézeteknél az állam - tette hozzá Giró-Szász András.

Ha Szombathelyt az átlagos számítási szabályok alapján kezelik, akkor mindez mintegy 7 milliárd forintos tételt érinthet, amely azt is hozza, hogy a jövőben a városnak évente mintegy 500 millió forintos kamatterhet nem kell majd megfizetnie.