Kiválna a Nyugat-magyarországi Egyetemből a SEK

2015.01.27. 17:00

Információink szerint a helyi politika is a kiválás mellett van.

Pezseg az élet a Savaria Egyetemi Központban (SEK), amelynek oka, az új felsőoktatási stratégia, pontosabban az, hogy a kancellárok kinevezésével a kormányzat el kívánja érni, hogy az egyetemek és a főiskolák működése ne termeljen hiányt, hanem legalább nullszaldós legyen a mérleg.

A folyamat az utóbbi napokban célegyenesbe fordult, hiszen a Nyugat-magyarországi Egyetemre (NYME) kinevezett kancellár, Dinnyés Álmos több koncepciót dolgozott ki annak érdekében, hogy az egyetem teljesíthesse az elvárásokat.

Az első variáció szerint az NYME szakegyetemként működne tovább. A többi kar, köztük a szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző (BDPK), illetve a Természettudományi és Műszaki Kar (TTMK) más egyetemhez/egyetemekhez csatlakozna.

A Nyugat-magyarországi Egyetem székhelye: Sopron

Karai:

  • Apáczai Csere János Kar (Győr)
  • Benedek Elek Pedagógiai Kar (Sopron)
  • Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar (Szombathely)
  • Erdőmérnöki Kar (Sopron)
  • Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar (Sopron)
  • Közgazdaságtudományi Kar (Sopron)
  • Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar (Mosonmagyaróvár)
  • Természettudományi Kar (Szombathely)

 

A második elképzelés szerint az erdészeti és faipari profil mellé társulna az agrárképzés is (ez jelenleg Mosonmagyaróvárott van) kiegészülve a szombathelyi gépészmérnök képzéssel. A SEK többi képzésének sorsa ebben az esetben is ugyanaz lenne, mint ahogy azt az előzőekben írtuk.

A harmadik koncepció: maradjon a Nyugat-magyarországi Egyetem a jelenlegi formájában, nyolc karral, de történjenek jelentős strukturális átalakítások. Az egyetem stratégiai bizottsága ezt a verziót támogatta.

A negyedik változat pedig az, hogy a SEK váljon ki az NYME-ből, és önállóan működjön tovább.

Kiválna a Nyugat-magyarországi Egyetemből a SEK

Az NYME-vel való közösködésnek azonban lenne még egy – egyébként nem kicsi – hátránya: az új Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) elfogadása után gyakorlatilag megszűnnének a szombathelyi egyetemi központ jogosultságai, az összes szolgáltató egységet központosítanák. Ahogy az intézményben fogalmaztak, csak a központ nevét tartalmazó táblák maradnának meg.

Hivatalosan 2008. január elsejével egyesült az akkori Berzsenyi Dániel Főiskola és a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem.

Az egyesülési tárgyalások már 2006 novemberében megkezdődtek, a soproni intézmény mellett a pécsi, a veszprémi és a győri egyetemmel. Majd a négy jelöltből kettő maradt, a soproni és a veszprémi egyetem, közülük választotta a főiskola szenátusa 14:5 arányban a Nyugat-magyarországi Egyetemet. Érdekesség, hogy a Veszprémre adott öt szavazatból négy a Hallgatói Önkormányzat képviselőinek voksa volt.

2008. január 1-től tehát létrejött az új Nyugat-magyarországi Egyetem tíz karral, amelyek közül három szombathelyi volt. Időközben – tavaly – a három karból kettő egyesült,  a Bölcsészettudományi, valamint a Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar, és létrejött a (Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Így a vasi megyeszékhelyen található NYME-karok száma kettőre csökkent. Az idén ősszel induló gépészmérnök képzés miatt pedig a Természettudományi Kar neve Természettudományi és Műszaki Kar lett.

Az intézmény Székesfehérváron található Geoinformatikai Kara tavaly nyáron döntött úgy, hogy kiválik a Nyugat-magyarországi Egyetemből, és csatlakozik az Óbudai Egyetemhez. A kiválás oka – ahogy arról lapunk is beszámolt – az volt, hogy az egyetem anyagi nehézségei miatt Sopronba költöztette volna a több, mint ötven éve Székesfehérváron működő kart, ám ezt a város vezetése, a kormány, a hallgatók és a kar munkatársai sem akarták.

A Nyugat-magyarországi Egyetem egyébként az ország legeladósodottabb egyetemei között van évek óta. A pénzügyi nehézségeket tovább fokozták az elmúlt évek drasztikus kormányzati elvonásai, amelyekből jelentős hallgatói létszámcsökkenés, illetve az oktatók, dolgozók számának megcsappanása következett Szombathelyen is.

 

Érthető hát, hogy meglehetősen paprikás a hangulat a Savaria Egyetemi Központban. Hétfőn a két kar, valamint a Savaria Egyetemi Központ tanácsa is ülésezett. A BDPK az önállóság mellett tette le a voksát, a TTMK két változatot is elfogadhatónak tart. Az első szerint a jelenleginél erősebb jogkörökkel a SEK az NYME része maradna. Ezen elképzelés támogatásának hiányában ez a kar is reális alternatívának tekinti a kiválást. A SEK tanácsa ezután a 12-ből 9 igen szavazattal a kiválás mellett nyilvánított véleményt.

Ezt követően került sor ma a SEK összoktatói és összdolgozói értekezletére, ahol annyian megjelentek, amelyre az utóbbi években nem volt példa, szinte megtöltötték a dísztermet.

Számos kritika megfogalmazódott amelyeket az egyik hozzászóló kijelentésével lehet a legjobban összefoglalni: az egyesülés óta eltelt hét év a beváltatlan ígéretek hét éve.

Az intézmény munkatársai úgy vélik, helyzet van, lábra kell állniuk, megelégelték, hogy Sopron évek óta „gyarmatnak tekinti őket”, a folyamatos megszorításoknak, létszámleépítéseknek pedig nem látják az eredményét, csak egyre rosszabb helyzetbe kerülnek a szombathelyi karok. Eltökéltek (volt, aki úgy fogalmazott, húsz éve nem volt ilyen egyetértés az oktatók és dolgozók között), így nem véletlen, hogy az értekezleten megjelentek csaknem száz százaléka amellett volt, hogy a SEK vezetése a kiválási szándékot képviselje.

.