Hirdetés

Nyugat-balatoni strandvadászat: hol, mennyiért fürödhetünk?

2013.07.17. 15:08

A nudizmus a legdrágább.

Hirdetés

Gyenesdiás

Minél közelebb Szombathelyhez - ez volt a koncepciónk, mikor a Balaton nyugati medencéjének fürdőhelyeit vettük górcső alá. Balatonberénytől Szigligetig húztunk képzeletbeli vonalat, hogy ne kellejen (olyan) mélyre nyúlni a pénztárcába. Lássuk mi fán terem a nagybetűs nyár a magyarok örök tengerénél.
 
Most minden van, ami kellhet a nyárhoz. Ideértve a strandokat, a babarózsaszín delfinfejes vízibiciklit, a hekkfilét kovászos uborkával és a nagypapikat fecskenadrágban. Valljuk be, ezek nélkül nehezen vizualizálható a helyzet.
 
Komolyra fordítva a szót, szerencsére kevesen vannak azok, akiknek nem kötődik egy-két szép emléke az ország legnagyobb tavához. (Munkatársaink Balaton-vallomásai itt olvashatók.)
 
Vas megyéhez viszonyítva nincs messze, és bár nem engedhet meg magának mindenki több napos ejtőzés, akár egy napra is érdemes leruccanni, „ide a csücsökbe”, a nyugati medencébe. Itt legalább  egyszerre kaphatunk ízelítőt a sekély déli és a gyorsan mélyülő északi részből.

Gyenesdiás

Fotó: gyenesdias.info.hu

 
Balatonberény, Keszthely, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök, Szigliget a lista. A települések egy része több stranddal is büszkélkedhet – akad, ami hárommal is-, mi a szabad strandokat választottuk ki.
 
Fontos: tévhit, hogy mindegyik szabad strand ingyenes, az általunk kiválasztott részen csak a keszthelyi Déli strandért, a balatonberényi Csicsergő sétányi szabadstrandért nem kell fizetni.
 
Jegyárak tekintetében a hagyományos felnőtt és gyerek mellett, csak néhol bukkan fel a diák vagy nyugdíjas kedvezmény. Az első jórészt a fiatalok által preferált strandoknál - Vonyarc, Gyenesdiás - voltak kiemelve. Persze megtalálhatóak a családi, kombinált és X fő fölötti becsalogató akciók is. Az alapár fölött lehet még költeni óriáscsúszdára, nyugágyra, értékmegőrzőre, kabinra is. Közös nevezője mindegyiknek, hogy 16 vagy 18 óra után valamivel kevesebbért vagy ingyen pancsolhatunk.
 

önkormányzati szabad strandok felnőtt/ nap/ Ft. gyerek/ nap/ Ft.
Balatonberény 550 400
Keszthely 890 400
Gyenesdiás 700 350
Vonyarcvashegy 750 350
Balatongyörök 600 300
Szigliget 500 250
 
 
további belépős strandok felnőtt/ nap/ Ft. gyerek/ nap / Ft.
keszthelyi városi strand 890 630
keszthelyi Helikon strand 550 350
keszthelyi Libás strand 500 350
alsógyenesi Lidó strand 400 300
 
Nem luxusstrandok ezek, de a vízminőséget gyakran ellenőrzik, a látogatottságra sem lehet panasz.
 
A Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrás Minisztérium honlapján 2012-ben a legjobb strandoknak járó minősítést, azaz a Kékhullám Zászlót megkapta például a balatongyöröki, a gyenesdiási, a vonyarcvashegyi és Keszthely két strandja is. A kiváló vízminőség mellett az igényes szolgáltatások is versenybe szálltak a pontozásnál.
 
Strand plusz: Nem akartuk kihagyni a felsorolásból a Balatonberényi Naturista, azaz nudista strandot sem, szerkesztőségünkben külön kérésként merült fel. Ezért telefonon kerestük őket, hogy megtudjuk mennyire népszerű manapság az effajta fürdőzés.
 
Madács Edina recepciós elmondta, hogy sokan külföldről vagy az ország másik részéből is felkeresik a strandot, naponta 100-200 vendég érkezik. A naturizmus a németektől ered, hazánkban viszont évről évre egyre felkapottabb. Korosztály szempontjából érdekesség, hogy az idősebb generáció mellett már kisgyerekes családoknál is népszerű. Balatonakaliban van ehhez hasonló strand, idén a berényi fürdőhely 26 éves.
 
Naturista kemping és strand aug. 24 - szept. 15-ig nap /Ft. jún. 29 - aug. 28-ig nap/ Ft.
felnőtt 1000 1200
gyerek (2-14) 650 800
sátorhely személygépkocsival 1100 1400