Hirdetés

Orbán Viktor is részt vesz a kőszegi közéleti találkozón

2012.08.15. 19:54

A fesztivál résztvevői Kőszeg megújult belvárosában több mint 100 előadáson és szemináriumi beszélgetésen vesznek majd részt, ahol Magyarország és Európa legfontosabb társadalmi, gazdasági és politikai kihívásairól cserélnek véleményt.

Hirdetés

 Augusztus 22. és 26. között több száz, a közélet iránt érdeklődő fiatal találkozik Kőszegen, a Tranzit - fesztivál a határon elnevezésű rendezvényen, ahol látogatást tesz Orbán Viktor miniszterelnök is - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

Kucsera Tamás Gergely, a Kommentár Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: csaknem ezer 20 és 40 év közötti fiatalt várnak a fesztivál nevet viselő, de programkínálatában valójában inkább nyári egyetemhez hasonlító rendezvényre.
A jövő hét közepén Kőszegre érkező fiatalok nagy részben vezetői, véleményvezérei, tagjai valamilyen már meglévő - főleg egyházi kötődésű - közösségnek, hazai és külhoni ifjúsági szervezetnek, de képviseltetik magukat a rendezvényen a polgári underground médiumainak bloggerei, újságírói is. A rendezvény azonban ezzel együtt nyitott, azon bárki részt vehet - fűzte hozzá.


A témák között szerepel a magyar gazdaságpolitika, a felsőoktatás átalakítása, az ügynökvita megoldási lehetőségei, Magyarország megítélése a nyugati sajtóban, a fiatal generációk hazai boldogulásának kérdése vagy éppen az Európai Unió jövőképei.
A meghirdetett program szerint a rendezvénysorozatot augusztus 22-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitja meg, másnap pedig megkezdődnek az egyszerre több helyszínen, párhuzamosan zajló előadások, kerekasztal-beszélgetések.

A fesztivál meghívott előadói között több ismert közéleti személyiség, politikus, egyetemi oktató, tudós és gazdasági szakember szerepel. Augusztus 23-án délelőtt például Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója vesz részt egy beszélgetésen. Egy másik helyszínen Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára és Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője arról folytat majd diskurzust, hogy az egység vagy éppen a széthullás felé tart-e Európa.

Augusztus 24-én Hende Csaba honvédelmi miniszter, Patyi András a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora és Horkay Hörcher Ferenc eszmetörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója a katonai oktatás jelenéről és múltjáról, a magyar katonai hagyományokról szól, egy másik helyszínen pedig Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetsége elnöke, valamint Kovács Nimród borász a magyarországi munkaerő-elvándorlás okait kutatva arra keresi a választ: menni vagy visszajönni érdemesebb. Schiffer András (LMP) és Gulyás Gergely (Fidesz) országgyűlési képviselő pedig Feltáratlan ügynökügyeink címmel végez "múltidézést".

Szombat délelőtt Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Csaba László közgazdász és Zsembery György, az Invitel Távközlési Zrt. vezérigazgatója az Európában és Magyarországon várható gazdasági kilátásokról beszélget, míg egy másik színpadon L. Simon László kultúráért felelős államtitkár, Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetének igazgatója és Hiller István (MSZP) országgyűlési képviselő kulturális értékeinket veszi sorra.

Kora délután Felezőbuli - mérlegen a felsőoktatási politika elmúlt két éve címmel Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár és Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke osztja meg gondolatait a hallgatósággal.

A közéleti előadások és beszélgetések sorát az Orbán Viktor miniszterelnökkel való találkozás zárja le, ezt követően - hasonlóan a többi éjszakába nyúló programhoz - szórakoztató és kulturális műsorokat, könnyűzenei koncerteket rendeznek majd.