Nem tudni, mi lesz a március 1-jén bezárt szombathelyi Alexandra-könyvesboltokkal

2017.03.02. 18:28

56 Alexandra könyvesboltból 27 zárt be, köztük - ahogy arról a nyugat.hu csütörtöki cikke beszámol - a két szombathelyi is.

Súlyos likviditási gondokat okoz a magyar könyvszakmának, hogy az Alexandra csoporthoz tartózó Könyvbazár Kft. több mint 3 milliárd forinttal tartozik a kiadóknak és a nyomdáknak, így áttételesen a szerzőknek is - mondta Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az egyesülés azt kéri a kormányzattól, hogy az állam vásárolja fel a Könyvbazár Kft. kötelezettségeit, amelyet semmilyen európai uniós jogszabály nem tilt. Ezzel meg lehetne akadályozni egy könyvpiaci leárazási hullám elindulását, kiadók és munkahelyek megszűnését - jegyezte meg.

Az egyesülés értesülése szerint az 56 Alexandra könyvesboltból 27 március 1-jén bezárt, és egyelőre nem lehet tudni, hogy ezeket átveszi-e valaki. Az MKKE elnöke elmondta, az sem tisztázott, hogyan kaphatják vissza 7 milliárd forint érétkű készleteiket a  kiadók.

Az egyesülés a könyvszakma problémáinak megoldására hat pontból álló javaslatot dolgozott ki, amelyet eljuttatnak Orbán Viktor miniszterelnöknek - közölte Kocsis András Sándor.

Az egyesülés kéri, hogy terjesszék ki a tao-támogatást a könyvkiadókra, illetve az írószervezetekre is.

Az MKKE elnöke kiemelte azt is: konkrét törvényi előírás hiányában, egy állásfoglalás alapján az önkormányzati adóhatóságok ellenőrzéseik során kifogásolják a nyomdaköltség érvényesítését az iparűzési adó számításánál, ami súlyosbítja a könyvkiadók likviditási helyzetét.

Az árkötöttségi javaslat, a kötött könyvár-rendszer segítené azt, hogy újonnan kiadott könyveket ne lehessen néhány hónapon belül leárazni - mondta.

Az MKKE szerint a magyar könyves szakma támogatása a Nemzeti Kulturális Alapon (NKA) keresztül rendkívül alacsony, évenként 700 millió forint, ezért javasolják a keretösszegek megemelését. Kérik azt is, hogy a pedagógusok ismét kaphassanak könyvvásárlási kedvezményt, évi 100 ezer forint értékű utalványt vagy a könyvvásárlást 100 ezer forint értékig leírhassák az adóalapjukból.

Horváth Csaba, a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke elmondta: a nyomdaipar teljesítményének nagyobb részét nem a könyvgyártás adja, de több nyomdát nehéz helyzetbe hoz a kialakult könyvszakmai válság. A 3 milliárd forint egy része, amellyel a Könyvbazár Kft. tartozik, jó néhány könyv nyomtatási számláját is jelenti - fogalmazott.

Hozzátette, ha megrendül a kiadói szakma, az a nyomdák megrendeléseiben is jelentkezni fog.

Címlapfotó: az Alexandra könyvesbolt a Savaria Plazában - a kép forrása a pláza honlapja

.