Hirdetés

Tesztelték, mi kerül a levesbe - ezek a legjobb csigatészták

2017.03.09. 16:59

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legutóbbi terméktesztjén 33 száraztésztából 23 terméknél merült fel kifogás - közölte csütörtökön a hivatal.

Hirdetés

A hivatal a termékteszt során huszonnégy 8 tojásos és kilenc 4 tojásos, csiga formájú, levesekhez kínált száraztésztát ellenőrzött, négy súlyosabb minőségi probléma miatt mintegy 400 ezer forint összegű bírságot szabott ki.

A kép forrása: szupermenta.hu

A laboratóriumi vizsgálatok egy termékben mikrobiológiai szempontból nem toxintermelő baktériumot mutattak ki, amely miatt a hivatal kötelezte az előállítót az üzemi higiéniai folyamatok felülvizsgálatára. Három 8 tojásosként forgalmazott tészta pedig nem felelt meg a jelölésben szereplő tojástartalomnak. 

A vizsgálat két terméknél mutatta ki, hogy a csomagoláson szereplő friss tojás helyett - annak ellenére, hogy nem megengedett - a gyártó tartósítószert tartalmazó tojáslét használt.

Több terméket olyan jobb minőségre utaló jelöléssel láttak el a gyártók, mint például "Prémium", "Kiváló minőség", amelyeket nem tudtak igazolni, ezért a hatóság kötelezi gyártókat, hogy a megkülönböztető feliratokat töröljék. 

A terméktesztből kiderül, hogy a 8 tojásos csigatészták között külső megjelenés, szín, íz, illat és állomány alapján

  • az első az Auchan Csiga,
  • második a Marton száraztészta,
  • harmadik pedig a Spar csigatészta.

A négytojásos tészták közül a legjobbak:

A részletes vizsgálati eredményeket alább találja.

Grafikon: szupermenta.hu

Letöltések

Fájlnév/Méret/FeltötveLetöltés

Csiga száraztészta_táblázat.xlsx

(application/octet-stream)

8.49 mb