Itt van május elseje; de tudja-e mit ünneplünk ezen a napon?

2019.05.01. 10:50

Május elsejéről mindenkinek elsősorban a munka ünnepe ugrik be. De igen sok minden más is történt ezen a napon, amire érdemes emlékezni.

Május elseje 1890 óta a világon mindenütt a munkavállalók nemzetközi szolidaritási napja, ez alól kivétel például az Amerikai Egyesült Államok és Kanada.

Eredetileg azért kezdték ünnepelni, mert ekkor emlékeztek meg azokról a meggyilkolt munkásokról, akik a rendőrségi intézkedés közben vesztették életüket egy 1886-os chicagó-i munkássztrájkban. Ezen a napon  a chicagói munkás szakszervezetek sztrájkot szerveztek a nyolc órás munkaidő bevezetéséért. A sztrájk negyedik napján azonban a tüntető munkások közé vegyült anarchisták egy bombát dobtak a rendőrök közé, akik viszonzásul azonnal tüzet nyitottak az emberekre. Többen megsérültek.

A munka nemzetközi napját a II. Internacionálé vezette be 1889-ben. 1889. július 14-én Párizsban megalakult a II. Internacionálé (1889–1916 között működött, a munkásság szervezeteinek nemzetközi egyesülése volt), melyen úgy határoztak, hogy a három évvel korábbi chicagói tüntetés kezdetének negyedik évfordulóján,
1890. május 1-jén a szakszervezetek és egyéb munkásszerveződések együtt vonuljanak fel országszerte a nyolc órás munkaidő bevezetéséért, ahol az még nem történt meg, illetve a nemzetközi szolidaritás kifejezéséért.

Mára május elseje több mint 80 országban hivatalos munkaszüneti nap. 

 

.