Hirdetés

Itt a lista: ezeket eheti gyermeke az iskolai büfében

Itt a lista: ezeket eheti gyermeke az iskolai büfében

2017.09.01. 08:30

Megjelent az OGYÉI honlapján a lista a javasolt élelmiszerekről.

Hirdetés

Még augusztus elején körlevélben tájékoztatta az iskolaigazgatókat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az iskolai büfékben árusítható, valamint a tiltott termékekről.

Az alábbi lista azokat az élelmiszereket és készítményeket tartalmazza, melyeket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet javasol az iskolai büfék számára.

Ajánlás az iskolabüfék kínálatának kialakításához

Élelmiszerek szerinti csoportosítás

1. Húsok

2. Húskészítmények

3. Belsőségek, ill. belsőség-készítmények

4. Hal, halkonzervek

5. Tej, kefir, joghurt

6. Sajt, túró

7. Margarin, vaj, vajkrém

8. Cukor, méz

9. Gabonapelyhek, gabonakészítmények

10. Kenyérfélék, péksütemények

11. Burgonya

12. Zöldségfélék (friss, saláta, konzerv)

13. Gyümölcsök (friss, befőtt, kompót, aszalt)

14. Tojás

15. Olajos magvak

16. Lekvár

17. Rostos üdítők

18. Egyéb italok

 

1. Húsok

A büfé választékban a sovány húsok különféle szendvicsekben (például baromfi- és sovány sertéshúsból készült natúrszeletként) jelennek meg.

2. Húskészítmények

Elsősorban sovány húskészítményekre van szükség (baromfi párizsi, pulykasonka, zalai felvágott, zöldséges felvágott).

Felhasználhatók: szendvicsben vagy saláta részeként.

3. Belsőségek, ill. belsőség-készítmények

Belsőségek önállóan nem jelennek meg a büfékínálatban, csak készítményként.

Felhasználhatók: szendvicsek készítéséhez (például különböző májkrémek, kenőmájas).

4. Hal, halkonzervek

Halkonzervekből halas szendvics készíthető, igény szerint.

5. Tej, kefir, joghurt

A tejnek a gyermekek táplálkozásában kiemelt jelentősége van, ezért állandóan jelen kell lennie a büfékínálatban; nem elég, ha a gyerekek tudják, hogy a tej és a tejes italok fontosak a szervezetük számára, hanem meg is kell találniuk ezeket a termékeket a büfében.

A szokásos forma: 2 dl-t tartalmazó dobozos tej, vagy 2-3 dl-es poharakban adagolva. Kedvelt és az egészséges táplálkozásba jól illeszkedő tejtermék a joghurt (natúr, gyümölcsös- és müzlis változata), joghurtital és a kefir is, ezek is a mindennapi kínálat részei.

6. Sajt, túró

Szeletelhető kemény, ill. félkemény sajtok szendvicsek részeként, a kockasajt szintén szendvicsben vagy önállóan, darabonként árusítható. Natúr és ízesített sajtokkal bővíthető a választék.

A sajt- ill. túrókrémek elsősorban szendvicsek elkészítéséhez használhatók fel, de önállóan, 1 adagos formában is árusíthatók. Mindkettőből többféle ízesítés létezik és jön szóba az iskolai büfé kínálatában (natúr, zöldfűszeres, snidlinges, tavaszi túró, körített túró, stb.).

7. Margarin, vajkrémek

Szendvicsek elkészítéséhez kerülnek felhasználásra.

8. Cukor, méz

A helyben készült italok édesítésére használható. A hozzáadott cukor-tartalom minél kevesebb legyen.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.