Megjelent az OGYÉI honlapján a lista a javasolt élelmiszerekről.
Még augusztus elején körlevélben tájékoztatta az iskolaigazgatókat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az iskolai büfékben árusítható, valamint a tiltott termékekről.
Az alábbi lista azokat az élelmiszereket és készítményeket tartalmazza, melyeket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet javasol az iskolai büfék számára.
1. Húsok
2. Húskészítmények
3. Belsőségek, ill. belsőség-készítmények
4. Hal, halkonzervek
5. Tej, kefir, joghurt
6. Sajt, túró
7. Margarin, vaj, vajkrém
8. Cukor, méz
9. Gabonapelyhek, gabonakészítmények
10. Kenyérfélék, péksütemények
11. Burgonya
12. Zöldségfélék (friss, saláta, konzerv)
13. Gyümölcsök (friss, befőtt, kompót, aszalt)
14. Tojás
15. Olajos magvak
16. Lekvár
17. Rostos üdítők
18. Egyéb italok
1. Húsok
A büfé választékban a sovány húsok különféle szendvicsekben (például baromfi- és sovány sertéshúsból készült natúrszeletként) jelennek meg.
2. Húskészítmények
Elsősorban sovány húskészítményekre van szükség (baromfi párizsi, pulykasonka, zalai felvágott, zöldséges felvágott).
Felhasználhatók: szendvicsben vagy saláta részeként.
3. Belsőségek, ill. belsőség-készítmények
Belsőségek önállóan nem jelennek meg a büfékínálatban, csak készítményként.
Felhasználhatók: szendvicsek készítéséhez (például különböző májkrémek, kenőmájas).
4. Hal, halkonzervek
Halkonzervekből halas szendvics készíthető, igény szerint.
5. Tej, kefir, joghurt
A tejnek a gyermekek táplálkozásában kiemelt jelentősége van, ezért állandóan jelen kell lennie a büfékínálatban; nem elég, ha a gyerekek tudják, hogy a tej és a tejes italok fontosak a szervezetük számára, hanem meg is kell találniuk ezeket a termékeket a büfében.
A szokásos forma: 2 dl-t tartalmazó dobozos tej, vagy 2-3 dl-es poharakban adagolva. Kedvelt és az egészséges táplálkozásba jól illeszkedő tejtermék a joghurt (natúr, gyümölcsös- és müzlis változata), joghurtital és a kefir is, ezek is a mindennapi kínálat részei.
6. Sajt, túró
Szeletelhető kemény, ill. félkemény sajtok szendvicsek részeként, a kockasajt szintén szendvicsben vagy önállóan, darabonként árusítható. Natúr és ízesített sajtokkal bővíthető a választék.
A sajt- ill. túrókrémek elsősorban szendvicsek elkészítéséhez használhatók fel, de önállóan, 1 adagos formában is árusíthatók. Mindkettőből többféle ízesítés létezik és jön szóba az iskolai büfé kínálatában (natúr, zöldfűszeres, snidlinges, tavaszi túró, körített túró, stb.).
7. Margarin, vajkrémek
Szendvicsek elkészítéséhez kerülnek felhasználásra.
8. Cukor, méz
A helyben készült italok édesítésére használható. A hozzáadott cukor-tartalom minél kevesebb legyen.