9. Gabonapelyhek, gabonakészítmények
10. Kenyérfélék, péksütemények
A kenyérből, zsemlékből ill. kiflik választékából elsősorban a teljes kiőrlésűektípusúak kerülhetnek a büfé polcaira.
A péksütemények közül a nagy só- és zsiradéktartalmúak, illetve hozzáadott cukorban gazdag termékek helyett a túrós, diós, mákos változatok legyenek jelen a napi választékban. A cukrozott pékárú kínálata kerülendő! Sós kifli helyett magvas perec, sajtos pogácsa ajánlható.
11. Burgonya
A különféle, sóban és zsiradékban gazdag burgonya készítmények semmilyen formában nem tartoznak a büfében kínált élelmiszerek közé.
12. Zöldségfélék (friss, saláta, konzerv)
A zöldségfélék rendszeres és bőséges fogyasztásának szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségeket megelőző hatását számos nemzetközi vizsgálat igazolta. A zöldségfélék kínálata elválaszthatatlan része az iskolai büféknek.
Elsősorban szendvicsek összeállításához javasoltak. Minden szendvics tartalmazzon zöldséget is.
Felhasználhatók saláták alapanyagaként is.
A salátaönteteknek 2 alaptípusa jöhet szóba: natúr, vagy ízesített joghurtos/kefires; és ecetes-olívaolajos).
13. Gyümölcsök (friss, befőtt, kompót, aszalt)
A gyümölcsök rendszeres és bőséges fogyasztása a zöldség-főzelékfélékhez hasonlóan betegségmegelőző hatású ezért nélkülözhetetlen része az egészséges táplálkozásnak, valamint az iskolai büfé-kínálatnak is.
Friss gyümölcsök, az évszaknak megfelelően
Aszalt gyümölcsök, kis adagokban.
14. Tojás
Keményre főzve salátához alapanyagként, vagy szeletelve szendvicsek készítéséhez.
Szendvicskrém formájában.
15. Olajos magvak
Felhasználható kis csomagolásban; tisztított napraforgómag, tökmag, mandula, dió, „diák csemege”.
Földimogyoró nem javasolt az esetleg előforduló allergiás reakció veszélye miatt.
Sózott olajos magvak nem tartoznak a napi fogyasztásra ajánlható élelmiszerek közé, ezért az iskolabüfében sem ajánlott az árusításuk.
17.Rostos üdítők
100 %-os gyümölcslé vagy zöldséglé legyen a választékban.
18. Egyéb italok
A szénsavas-, és szénsavmentes ásványvizeknek mindenképpen helye van az egészséges iskolabüfé kínálatában.
Árusítása 1/2 illetve 0,33 literes kiszerelésben ajánlott.
Koffeintartalmú* („energia-italok”, kávé) és alkoholtartalmú italok nem tartoznak az iskolabüfé kínálatába. * Kivéve a természetes koffeintartalmú kakaós és csokoládéitalokat, teákban.