Hirdetés

Itt a lista: ezeket eheti gyermeke az iskolai büfében

Itt a lista: ezeket eheti gyermeke az iskolai büfében

2017.09.01. 08:30

Hirdetés

9. Gabonapelyhek, gabonakészítmények

 

  • Az alábbi készítmények szerepelhetnek a kínálatban:
  • Müzli-szeletek
  • Teljes értékű gabonát tartalmazó kekszfélék, puffasztott gabonaszeletek, extrudált kenyerek
  • Gabonapelyhek natúr- vagy gyümölcsjoghurttal (3 dl-s műanyag dobozban, evőeszközzel)
  • Natúr (nem édesített) müzli, natúr- vagy gyümölcsjoghurttal (3 dl-s műanyag dobozban, evőeszközzel)

 

10. Kenyérfélék, péksütemények

A kenyérből, zsemlékből ill. kiflik választékából elsősorban a teljes kiőrlésűektípusúak kerülhetnek a büfé polcaira.

A péksütemények közül a nagy só- és zsiradéktartalmúak, illetve hozzáadott cukorban gazdag termékek helyett a túrós, diós, mákos változatok legyenek jelen a napi választékban. A cukrozott pékárú kínálata kerülendő! Sós kifli helyett magvas perec, sajtos pogácsa ajánlható.

11. Burgonya

A különféle, sóban és zsiradékban gazdag burgonya készítmények semmilyen formában nem tartoznak a büfében kínált élelmiszerek közé.

12. Zöldségfélék (friss, saláta, konzerv)

A zöldségfélék rendszeres és bőséges fogyasztásának szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségeket megelőző hatását számos nemzetközi vizsgálat igazolta. A zöldségfélék kínálata elválaszthatatlan része az iskolai büféknek.

Elsősorban szendvicsek összeállításához javasoltak. Minden szendvics tartalmazzon zöldséget is.

Felhasználhatók saláták alapanyagaként is.

A salátaönteteknek 2 alaptípusa jöhet szóba: natúr, vagy ízesített joghurtos/kefires; és ecetes-olívaolajos).

13. Gyümölcsök (friss, befőtt, kompót, aszalt)

A gyümölcsök rendszeres és bőséges fogyasztása a zöldség-főzelékfélékhez hasonlóan betegségmegelőző hatású ezért nélkülözhetetlen része az egészséges táplálkozásnak, valamint az iskolai büfé-kínálatnak is.

Friss gyümölcsök, az évszaknak megfelelően

Aszalt gyümölcsök, kis adagokban.

14. Tojás

Keményre főzve salátához alapanyagként, vagy szeletelve szendvicsek készítéséhez.

Szendvicskrém formájában.

15. Olajos magvak

Felhasználható kis csomagolásban; tisztított napraforgómag, tökmag, mandula, dió, „diák csemege”.

Földimogyoró nem javasolt az esetleg előforduló allergiás reakció veszélye miatt.

Sózott olajos magvak nem tartoznak a napi fogyasztásra ajánlható élelmiszerek közé, ezért az iskolabüfében sem ajánlott az árusításuk.

17.Rostos üdítők

100 %-os gyümölcslé vagy zöldséglé legyen a választékban.

18. Egyéb italok

A szénsavas-, és szénsavmentes ásványvizeknek mindenképpen helye van az egészséges iskolabüfé kínálatában.

Árusítása 1/2 illetve 0,33 literes kiszerelésben ajánlott.

Koffeintartalmú* („energia-italok”, kávé) és alkoholtartalmú italok nem tartoznak az iskolabüfé kínálatába. * Kivéve a természetes koffeintartalmú kakaós és csokoládéitalokat, teákban.

Iskolai büfék választéka - Javaslatok

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.