Megkeseríti az allergiások életét a változó időjárás

2018.01.04. 19:05

A szmog pedig tovább rontja a légúti allergiások állapotát.

Egyes allergizáló növények tovább virágoznak az enyhe idő miatt, ezáltal pedig hosszabb ideig szórják pollenjeiket. A szmog pedig tovább rontja a légúti allergiások állapotát.

A világon csaknem négyszázmillió ember allergiás, hazánkban is több százezren szenvednek az allergia tüneteitől. Kinyó Ágnes egyetemi adjunktus az M1-en elmondta, az allergiaszezon nem kezdődik korábban, hiszen minden év januárjában és februárjában a mogyorófélék elkezdenek virágozni, azonban amennyiben egy hosszan tartó enyhe idő áll be, ezeknek a virágzása kitolódik egy későbbi időszakra. Ebben az esetben más növények is virágozni kezdenek, emiatt egyszerre nagyobb mennyiségű pollen kerülhet a levegőbe, ami nagyobb problémát okoz az allergiás betegek számára.

A téli időszakban a légszennyezésnek is nagy szerepe van, hiszen a betegek porosabb, szennyezettebb környezetben vannak, aminek alapvetően is irritatív hatása van, másrészt a növényekre is hat. A szennyezettebb környezetben a pollenek allergizáló hatása fokozódik  – hangsúlyozta a szakember.

Eddig tüneti kezelést biztosítottak az allergiások számára, a szezon előtti kezdő tünetek jelentkezésekor érdemes az antihisztamin terápiát elkezdeni, azonban az utóbbi években egyre nagyobb tapasztalatot szereznek a szakemberek a valódi immunterápiával, amely valódi oki terápiát ad.

A betegeknél ebben az esetben a szezon előtti 2-3 hónapban megkezdhetik a kezelést, így az aktuális szezonban már enyhébbek lesznek a tüneteik.

.