Hirdetés

Még vizsgálják, mitől betegedett meg 300 diák Szombathelyen
archív fotó

Még vizsgálják, mitől betegedett meg 300 diák Szombathelyen

MTI/alon

2018.10.01. 15:57

Többen hasi görcsökkel, hányással, hasmenéssel fordultak orvoshoz.

Hirdetés

Még nem tudni, milyen kórokozótól betegedtek meg Szombathelyen a menzaebédet elfogyasztó diákok.

Négy szombathelyi általános iskolában mintegy 250 diák kapott el hányással és hasmenéssel járó betegséget múlt héten csütörtökön.

A hányással és hasmenéssel küszködő tanulók száma mostanra 300-ra emelkedett, az ebédet főző konyha működését felfüggesztették. Sajtóértesülések szerint a diákok rokonai között is vannak olyanok, akik hasonló tünetekre panaszkodnak.

A járványügyi kivizsgálás még tart, a laboratóriumi vizsgálat eredményei egyelőre nem érkeztek meg - közölte az MTI érdeklődésére Stánitz Éva megyei tisztifőorvos hétfőn.

Tájékoztatása szerint péntek délutánig 300 diák betegedett meg, két gyerek szorult kórházi ellátásra. A hasi görcsökkel, hányással, hasmenéssel, hőemelkedéssel, néhány esetben alacsony lázzal járó betegség lefolyása a gyerekeknél gyors volt, legtöbbjüknél néhány órán át, legfeljebb egy napig tartott.

Horváthné Sélley Ezsébet megyei főállatorvos, az élelmiszerlánc-biztonsági főosztály vezetője közleményben azt írta: rendkívül széleskörű mintavétel történt a helyszínen az ételekből, alapanyagokból, tisztító és fertőtlenítő szerekből.
Hozzáfűzte: a mintákat a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának laboratóriumában jelenleg is vizsgálják.

Tájékoztatása szerint a mintavételt követően a hivatal munkatársainak irányítása mellett a főzőkonyhát fertőtlenítették, működését pedig a laboratóriumi vizsgálatok eredményeinek megérkezéséig felfüggesztették.

.