Milyen sütit süssünk karácsonykor? - Három különleges sütirecept, amit a család szeretni fog
alon.hu
2018.12.10. 19:47
Isteni süteményreceptek, melyből kettőt még sütni sem kell!
Hirdetés
Egy csokis, egy túrós gyümölcsös és egy citromos piskótás receptet osztunk meg Önökkel. Ebből kettő, sütést sem igényel. A legegyszerűbbel kezdjük:
Sütés nélküli, citromhabos piskótás
Sütés nélküli, citromhabos piskótás álom
Hozzávalók:
500 g babapiskóta
2 egész biocitrom – szükséges a leve és a héja is (Ízlés szerint + 1 zöldcitrom díszítéshez és/vagy valamilyen piros bogyós gyümölcs)
1 nagypohár tejföl
10 ek. porcukor vagy ennek megfelelő édesítőszer (vagy nyírfacukor, barnacukor, gyümölcscukor, Xilit stb.)
3 db Hulala tejszín (vagy valamilyen kemény habbá verhető tejszín esetleg habfixálóval használva)
2,5 dl tej
2 vaníliás cukor
Elkészítés:
Forraljuk fel a tejet, keverjük bele a vaníliás cukrot, majd hűtsük le.
Egy nagyobb tálba reszeljük le a két citrom héját, facsarjuk bele a két citrom levét, majd keverjük bele a porcukrot, végül a tejfölt is. Egy másik edényben keverjük kemény habbá a tejszínt. A tejszínt öntsük bele a tejfölös masszába és keverjük hozzá.
Vegyünk egy szép tálat vagy tortaformát. A babapiskótákat egyesével mártsuk bele a kihűlt vaníliás cukros tejbe. Rakjuk szépen sorba egymás mellé a picit tejjel, mindkét oldalán átitatott babapiskótákat a tortaformába. Ha egy réteggel megvagyunk, tegyünk rá a krém egy harmadát. Majd folytassuk mindaddig, míg elfogy az alapanyag.
A tetejére krém kerüljön és a végén tetszőlegesen díszítsük. Tálalás előtt egy éjszakát pihentessük.
Isteni, sütés nélküli, gyümölcsös túrótorta
Elkészítése lépésről, lépésre
Isteni sütés nélküli gyümölcsös túrótorta
A sütés nélküli, gyümölcsös túrótorta hozzávalói: A tészta hozzávalói:
125 g liszt
75 g vaj
30 g porcukor
1 tojássárgája
1 késhegyni só
Készíthetjük kekszmorzsából is a tortaalapot és akkor valóban még sütést sem igényel.
A túrós töltelék hozzávalói:
50 dkg túró
1-2 citromhéj (kandírozott narancs vagy citrom - ez nem szükséges)
10 dkg édesítőszer vagy cukor
2-3 pohár natúr joghurt
2-3 zselatinfix
vanillin cukor vagy aroma
A gyümölcspuding hozzávalói a torta tetejére:
1 cs. főzni való vaníliás pudigpor
10 dkg cukor, 1 cs. vanillincukor
20 dkg piros gyümölcs (lehet fagyasztott is)
fél citrom héja és leve
400 ml víz
A sütés nélküli gyümölcsös túrótorta elkészítése:
1. Készítsük el az omlós tésztaalapot - 125 g liszt, 75 g vaj, 30 g porcukor, 1 tojássárgája, 1 késhegynyi só. Mindezeket gyúrjuk össze, kapcsos tortaformában kb. 10 perc alatt süssük készre. (Ha ezzel nem szertnénk vesződni, kekszmorzsa + vaj , ill zabfalatok + vajból is elkészíthetjük a tortaalapot). Erre kerül a túrós töltelék.
2. Túrós rész elkészítése:
Túrót kicsit törjük át, tegyük bele a cukor felét, a citrom levét és a citromhéjat.
A natúr joghurtokat öntsük egy mixerpohárba, hogy botmixerrel össze lehessen keverni, tegyük bele a cukor másik felét.
Ezutén tegyük bele a zselatin fixeket a joghurtba. Először keverjük csomómentesre, majd ezután mixerrel. (kb. 3-5 perc, esetleg egy picit pihentessük, hamarosan besűrűsödik). De annyira még nem sűrű, mint másnap amikor már kész. Öntsünk hozzá a túróhoz, kézi habverővel, vagy villával keverjük össze az egész masszát és öntsük az omlós tésztára vagy a kekszmorzsás vagy zabfalatos tortalapra.)
Érdemes fogyasztás előtt egy nappal korábban elkészíteni, hogy egy kicsit szilárduljon. A gyümölcspuding néhány óra pihentetés után kerüljön csak a tetetjére.
3. Igazi gyümölcspuding a tetejére
Hozzávalók:
200 g málna/málna/áfonya vagy egyéb apró szemű gyümölcs (fagyasztott is lehet)
fél citrom leve
2 evőkanál cukor
1 vaníliás pudingpor
Egy edénybe öntsük bele az epret/málnát (vagy egyéb apró szemű gyümölcsöt), adjuk hozzá a citrom levét, öntsük fel 300 ml vízzel, és tegyük fel főni. 100 ml vízben keverjük el a pudingport, és öntsük hozzá a forrásban levő gyümölcsös keverékhez. Állandó kevergetés mellett főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
Öntsük a túrós rész tetejére. Várjunk türelmesen, míg megszilárdul. (1 éjszaka)
Brownie, amit vaníliafagyival tegyünk különlegessé
Brownie, ünnepekkor vanília fagyival tálaljuk
Brownie hozzávalók (Ezt már sütni kell!)
Tésztába
1 bögre víz (2 dl)
22 dkg margarin
4 evőkanál keserű kakaópor
1 vaníliás cukor
1 dl natúr joghurt
2 tojás
1 evőkanál szódabikarbóna
1 bögre kristálycukor (kb. 20 dkg)
2 bögre (2 dl) liszt (kb. 25 dkg)
Brownie tetejére
4 evőkanál kakaópor
12 dkg margarin
12 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
durvára vágott dió (elhagyható)
6 evőkanál joghurt
Elkészítés:
Egy lábosba tegyük bele a margarint, a 2 dl vizet, és lassan melegítsük, míg a margarin folyós nem lesz, majd tegyük bele a keserű kakaóport is. Vízfürdőben hűtsük le.
A lisztet keverjük össze a kristálycukorral és a szódabikarbónával. Ezután keverjük hozzá a kakaós masszát.
Külön tálban keverjük össsze a natúr joghurtot, a tojásokat, és a vaníliás cukrot, majd ezt is öntsük hozzá a kakaós, lisztes krémhez.
Egy 30x25 cm-es kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük.