Hirdetés

Ez a magyar fa lett a 2019-es év európai fája

Ez a magyar fa lett a 2019-es év európai fája

2019.03.26. 13:05

A pécsi havihegyi mandulafa lett az év európai fája.

Hirdetés

A tavalyi év magyarországi fája versenyen győztes pécsi havihegyi mandulafa lett a 2019-es év európai fája - tudatta brüsszeli közleményében a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány nevű szervezet.

A Brüsszelben kihirdetett eredmény szerint a legtöbb, 45 132 szavazatot a pécsi fa kapta.

Az online szavazáson győztes pécsi mandulafa egy csavarodott törzsű, több mint 135 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket.

Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlamentben megrendezett díjátadó ünnepségen hangsúlyozta, az idei nyertes, a pécsi havihegyi mandulafa az örök megújulás magyar szimbóluma.

Magyarország immáron negyedik alkalommal nyerte el valamely különleges történetű fájával a kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Év Fája kitüntető címet - tette hozzá.

"A fák arra emlékeztetnek mindannyiunkat, hogy milyen fontos része életünknek a természet" - tette hozzá az uniós biztos.

Tizenöt európai ország 311 érvényes jelölésből kiválasztott 15 fája versengett egymással a 2019-es Európai Év Fája címért. Ez azt mutatja, hogy az európaiak nagyon gondot fordítanak természeti örökségük sokféleségének megőrzéséra és védelmére. Minden versenyben részt vevő fa az emberek és a növényvilág kapcsolatának jelképei, és egyúttal a természeti örökség, illetve a helyi közösségek összefogását mutatják - írta a cseh alapítvány közleményében.

Az idei verseny második helyezettje az oroszországi abramcevói tölgy lett 39 538 szavazattal, a harmadik pedig a portugáliai Monte Barbeiro évszázados magyal tölgye 32 630 szavazattal.

Páva Zsolt pécsi polgármester (Fidesz-KDNP) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "a siker közös erőfeszítéseink eredménye, hiszen az elmúlt hetekben sok ezer - a pécsi fával szimpatizáló - ember fogott össze, adott le szavazatokat a havihegyi kápolna mellett álló matuzsálem győzelme érdekében".

 

A fotó 2018-ban készült / MTI

.