Hirdetés

Óvatosan a chiamaggal, bármennyire is divatos

Óvatosan a chiamaggal, bármennyire is divatos

2019.03.17. 15:07

Hét ok, amiért érdemes naponta chiamagot fogyasztani és három ok, amiért legyünk óvatosak a napi bevitellel.

Hirdetés

Bár a chiamag, magyar nevén aztékzsályamag slágerterméknek számít, értékesítésének szigorú feltételei vannak, nem árusítható például ömlesztve, illetve pudingba vagy joghurtba keverve, a napi maximális ajánlott beviteli mennyiség felett pedig emésztési problémákat okozhat.

A chiamag-fogyasztás jótékony hatásai a szervezetre:

  • Számtalan egészségügyi előnye között megtaláljuk az öregedéssel összefüggő és a krónikus betegségeket mérséklő hatását, úgymint a 2-es típusú cukorbetegség, magasvérnyomás-betegség, szívelégtelenségek és osteoporosis.

  • Amellett, hogy segít ezen betegségek esetén, hatékony rákmegelőző és immunerősítő hatással is rendelkezik.

  • Védi a szívet, kontroll alatt tartja a vérnyomást.

  • Omega 3-ban gazdag, csökkenti a vér trigliceridszintjét, megakadályozza a lerakódásokat az erekben.

  • Kiváló kálciumforrás, de mangánt, foszfort, szelént, magnéziumot és rezet is tartalmaz.

  • A chia-mag magas, 18-30 százalékos rosttartalma miatt fontos szerepet játszhat a napi ajánlott rostbevitel biztosításában.

  • Az egyik legegészségesebb fogyókúrás élelmiszer.

 

Azonban túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért napi 15 grammnál nem lehet többet fogyasztani.

A sok rost fogyasztása - ha nem iszunk eleget közben - puffadást, görcsöket, székrekedést okozhat. Ráadásul csökkentheti az egyes gyógyszerek, ásványi anyagok, vitaminok megfelelő felszívódását.

Nem zárható ki az aztékzsályamag allergizáló hatása sem, néhány esetben ugyanis keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél.

A chia-mag kizárólag előrecsomagolt formában vagy csak bizonyos termékek összetevőjeként, szigorú feltételek mellett értékesíthető.

A magot tartalmazó termék jelölésén fel kell tüntetni, hogy a napi bevitel legfeljebb 15 gramm lehet, összetevőként csak pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékekbe legfeljebb 10 százaléknyi mennyiségben tehető.

A magot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 450 milliliterenként 15 gramm mennyiségben adható. Nem árusítható tehát például a chia-puding vagy a chia-joghurt.

Az aztékzsályamag az Európai Unióban "új élelmiszernek" minősül, a forgalmazására irányuló kérelmeket a földművelésügyi miniszterhez kell benyújtani, azok elsődleges értékelését pedig a Nébih végzi el az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői véleménye figyelembevételével, és ezek alapján történik az engedély kiadása .

.