Fontos információk a júniusi csíksomlyói pápalátogatással kapcsolatban

2019.03.17. 17:07

Ferenc pápa június 1-én érkezik Csíksomlyóra.

Ferenc pápa június 1-jén, szombaton tart szabadtéri szentmisét a csíksomlyói hegynyeregben. A pápai szentmisére a zarándokok nemcsak a gyulafehérvári, szatmári, nagyváradi és temesvári egyházmegyékből, hanem az egész Kárpát-medencéből érkeznek.

Erre a történelmi eseményre a zarándokcsoportok szervezése a plébániákon zajlik. A pápai szentmisén való részvétel regisztrációhoz kötött. Az online regisztrációt a pontifex.ro honlapon lehet megtenni.

Március 31-ig csoportos és egyéni regisztrációra is lehetőség van, de előnyt élveznek a csoportok.
A regisztráció ingyenes!

A regisztrálók e-mailben visszajelzést kapnak. A regisztráció lezárása után szektorokba osztják a regisztráltakat. Az eseményre egyedi vonalkódos belépővel, csak egyszer lehet bejutni.

2019. május 31-én három városból, Budapestről, Szombathelyről és Miskolcról indulnak zarándokvonatok, amelyeket Püspökladányban összekapcsolnak.

További információk a pápalátogatással kapcsolatban:

  • A pápai szentmisére regisztráció és belépő nélkül is lehet menni, viszont ez esetben a misét maximum messziről, kivetítőn lehet követni. A biztonsági zónákba nem tudják őket beengedni.
  • A helyi önkormányzat és a szervezők nyomatékosan kérik, hogy ne személygépkocsival tervezzék az utazást. A város nem rendelkezik elegendő parkolóhellyel, ezért már május 31-től Csíkszereda le lesz zárva az autósforgalom előtt. Június 1-én csak külön engedéllyel rendelkező személygépkocsik juthatnak be Csíkszereda területére.
  • Minden csoport vihet magával egy templomi/lelkiségi lobogót. Normál méretű vatikáni/közösségi és más szokásos zászlókat is lehet vinni. A szervezők kérik, hogy ne hangozzék el olyan politikai/társadalmi üzenet, ne legyen olyan jelkép (banner, zászló), amely a szentmise, zarándoklat jellegétől idegen. Szeretnék a korábbi évekhez hasonlóan a csíksomlyói zarándoklatok imádságos jellegét megőrizni.
  • Minden zarándok biztonsági ellenőrzésen esik át a beléptető kapuknál. Ezért kora-hajnali órákban elkezdődnek a beléptetések. 
  • Amit minden zarándok magával vihet: gyógyszer, szék, esernyő, zászló és ennivaló, illetve egy minél kisebb csomag. (Borvizes palack fél literes kiszerelésben vihető). Keresik a megoldást arra, hogy ivóvíz legyen a Kissomlyó hegyén.  
  • Amit biztos, hogy nem vihetnek magukkal a zarándokok: szúró-, vágó eszközök. Bicska, olló, körömvágó, gyúlékony és robbanékony anyag, üveg és fegyver.

A szertatás latinul zajlik majd, az énekek magyarul csendülnek fel, a pápa olaszul szól a zarándokokhoz, amit magyarra, románra és angolra fordítanak.

A kivetítőkön feliratozás is lesz román nyelven. A TVR1 élőben közvetíti az eseményt. Mobiltelefonokon is hallgatható lesz a különböző nyelvekre történő fordítás, más-más frekvenciákon.

.