Hirdetés

Dunai hajóbaleset - Ujjlenyomatok alapján azonosítják a dunai hajóbaleset áldozatait
MTI/Lakatos Péter

Dunai hajóbaleset - Ujjlenyomatok alapján azonosítják a dunai hajóbaleset áldozatait

MTI

2019.06.06. 21:07

Ujjlenyomat alapján azonosítják az áldozatokat.

Hirdetés

Dél-koreai adatbázis felhasználásával, nemzetközi protokoll szerint, ujjlenyomatok alapján azonosítják a dunai hajóbaleset áldozatait - közölte a helyszínen dolgozó áldozatazonosító (DVI) csoport dél-koreai vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kim Bjung Ho, aki egyben a Interpol dél-koreai irodájának vezetője, emlékeztetett arra:

Dél-Koreában nagykorúvá válásakor minden állampolgár minden ujjáról lenyomatmintát rögzítenek. Ennek alapján eddig valamennyi, a mentés és a kutatás során megtalált áldozatnak sikerült meghatározni a személyazonosságát

- tette hozzá a szakértő.
Elmondta: amennyiben fénykép alapján kizárt egy holttest azonosítása, ujjlenyomat, DNS-mintázat, illetve fogazat alapján identifikálható.
Hangsúlyozta, hogy egy különleges eljárás, az ujjbegyek feltöltése akár három hónapig is lehetővé teszi a holttestek azonosítását. Amennyiben ez nem alkalmazható, vagy nem sikeres, akkor használják a DNS-vizsgálatot. Vagyis a baleset gyermek áldozatát is így azonosítják majd - mondta a csoport vezetője.
    

Kreitz Zsuzsanna, a Készenléti Rendőrség bűnügyi technikai főosztályának vezetője elmondta: azért kell a koreai DVI-szakembereket bevonni az eljárásba, mert az eredményes munkához szükség van az ottani adatbázisokra.
Továbbá olyan áldozatokról is képesek azonosításra alkalmas ujjnyomot rögzíteni, akik akár több hétig is a vízben voltak - tette hozzá.

Az ilyen típusú azonosítás azonban időt vesz igénybe - mondta a rendőr alezredes.
Keller Éva, a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetének vezetője azt mondta, hogy ugyan az intézetben történik az azonosítás, ám annak DVI-protokoll szerinti  elvégzése a rendőrség feladata. Az intézet orvos szakértői csak segítik a rendőrség munkáját.

Közlése szerint a DVI-protokoll oktatása 2017-ben kezdődött meg Magyarországon, és 2018-ban vezették be.
E szerint történik az Interpol valamennyi tagállamában a szerencsétlenségek áldozatainak azonosítása - mondta Keller Éva.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sygin szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és kéttagú magyar személyzet.
Hét embert sikerült kimenteni, illetve a baleset napján hét áldozat holttestét találták meg. Azóta több holtest előkerült. Ha bebizonyosodik, hogy a csütörtökön Érdnél előkerült holttest is a hajóbaleset áldozata, akkor még 11 embert keresnek.

.