Lakásbérleti szerződéssel érdemes közjegyzőhöz fordulni

2019.08.11. 20:07

A biztosíték vagy kaució elsősorban az elmaradt bérleti díj fedezésére szolgál.

Lakásbérleti szerződést érdemes közjegyző előtt megkötni, mert az közvetlenül végrehajtható - figyelmeztetett Böröcz Helga közjegyző az M1 aktuális csatorna műsorában.

A szakember elmondta: a lakásbérleti szerződést írásba kell foglalni. Igaz, hogy akkor is érvényes, ha magánokiratban rögzítik két tanúval, de ha közjegyző előtt kötik, sok éves pereskedés előzhető meg, hiszen közvetlen végrehajtást eredményez például kiköltözéssel vagy bérleti díj elmaradásával kapcsolatos vita esetén.

Böröcz Helga azt tanácsolta, hogy a bérlők mindenképpen nézzék meg a kiválasztott bérleményt, mert a hirdetések nem mindig fedik a valóságot. Még a család továbbtanuló gyermekének kinézett, több száz kilométerre lévő ingatlant is érdemes szerződéskötés előtt szemügyre venni, nehogy később kellemetlen meglepetések érjék.

A bérleti díjat általában minden hónap 15-ig előre szokták kérni, de a szerződésben azt is érdemes rögzíteni, hogy kézpénzben vagy átutalással teljesít-e az albérlő.

A biztosíték vagy kaució elsősorban az elmaradt bérleti díj fedezésére szolgál, és nem általában a károk megtérítésére.

A bérlet időtartama lehet határozott idejű, ilyenkor a szerződésszegés lehet felmondási indok. A határozott idejű szerződés hallgatólagosan, az idő múlásával nem válik határozatlan idejűvé, csak ha erről írásos szerződésmódosítás készül - ismertette a szakember.

Böröcz Helga elmondta: a felmérések szerint az emberek egyre tudatosabbak, egyre többen fordulnak közjegyzőhöz lakásbérleti szerződések megkötése miatt.

.