Hirdetés

Hétvégén itt a Kutatók éjszakája - A debreceni, a nyíregyházi, a szombathelyi és a zalaegerszegi programok
MTI/Sóki Tamás

Hétvégén itt a Kutatók éjszakája - A debreceni, a nyíregyházi, a szombathelyi és a zalaegerszegi programok

2019.09.25. 13:17

Hirdetés

Kutatók éjszakája - Nyolcvan program ötven helyszínen a Nyíregyházi Egyetemen

Többek között a fizika, a kémia, a csillagászat, a géptan, a robotika, a gazdaság és a turizmus témaköreiben kínál érdekes előadásokat, bemutatókat, valamint kísérleteket a Kutatók éjszakájának pénteki programsorozata a Nyíregyházi Egyetemen.

A tudomány iránt érdeklődőket mintegy nyolcvan program várja majd az egyetem campusán és kihelyezett tanszékein. A délutáni, több helyszínen tartott előadások mellett interaktív kiállításokat szerveznek, kipróbálhatóak lesznek az egyetemen használt eszközök és látványos kísérletekkel mutatják be a tudomány érdekességeit.

A fizikát bemutató programrészben lesz "kioltogatós" logikai játék, bizalom-inga, és bemutatják Öveges József híres kísérletei közül az egyik legismertebbet, a Heki kutyát is. A közönség megismerkedhet a 3D-nyomtatás egyetemi alkalmazásaival, a korszerű, környezetbarát gyártástechnológiákkal, kísérleti napkollektor-rendszerekkel, a gépipar és a repülés iránt érdeklődőknek pedig gyakorlási lehetőséget biztosítanak a hegesztő- és a repülőszimulátorokon.

Kinyílnak az agrokémiai, analitikai és talajtani laboratóriumok kapui, az elektronmikroszkóp labor, megnézhetőek lesznek az egyetem zöldségtermesztő bemutató kertjében zajló kísérletek, de szerveznek a konyhakémiai show-t, csillagászati távcsöves bemutatót és késztermékkóstolót is. Az érdekesebb előadások közt az ópium történetével, a partifecske vonulásának titkaival, a jógagyakorlatok negyedszázados kutatási eredményeivel, az influencerjelenséggel, a "beszélő" csontokkal és a 4.0-ás ipari forradalom hatásaival foglalkoznak majd az előadók.
 

A Kutatók nyíregyházi éjszakáján emellett lehet majd legózni, ékírást olvasni, hangversenyt hallgatni, az élménylaborban robotokat programozni és játszani; az egyetem melletti Tuzson János Botanikus Kert nyílt napra is invitálja a programon résztvevőket.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.