Hirdetés

Hétvégén itt a Kutatók éjszakája - A debreceni, a nyíregyházi, a szombathelyi és a zalaegerszegi programok
MTI/Sóki Tamás

Hétvégén itt a Kutatók éjszakája - A debreceni, a nyíregyházi, a szombathelyi és a zalaegerszegi programok

2019.09.25. 13:17

Hirdetés

Kutatók éjszakája - Zalaegerszegen a kutatásfejlesztésre, az innovációra és a fenntarthatóságra fókuszálnak

A zalaegerszegi felsőoktatási intézmények a képzési programjukat, valamint az intézményekben - többek közt a matematika, az informatika és a társadalomtudomány területén - zajló érdekes és izgalmas kutatásokat mutatják be - mondta el Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere a programismertető sajtótájékoztatón.     

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Gazdálkodási Karán az innováció, a fenntarthatóság és a család jegyében szerveződnek a programok - fogalmazott Jármai Erzsébet dékánhelyettes.     

A szabadulószobákban két kategóriában (általános- és középiskolásoknak) szerveznek egyéni és csapatversenyt. A feladatok tematikája lefedi a BGE Gazdálkodási Karának tantárgyait: az időmenedzsment, idegennyelvi, könyvtári, matematikai és informatikai szabaduló szobában játékos és innovációs feladatokat kell majd megoldani. Egy másik versenyen családi összefogással lehet majd legórobotot építeni - sorolta a programokat Jármai Erzsébet, hozzátéve, hogy az egészségmegőrzést segíti a szenioroknak és junioroknak szervezett játékos sportverseny.     

A kampuszon a Család és fenntarthatóság címmel hirdetett rajzpályázatra beérkezett alkotásokból nyílik kiállítás és pénteken kerül majd sor a díjátadásra is.     

Nagy András, a Pannon Fejlesztési Alapítvány munkatársa arról számolt be, hogy új környezetben, a nemrég átadott ZalaZone Kutatási és Technológiai Központban fogadják a látogatókat.     

A járműipari tesztpálya környékén létrejött kutatóközpont, "technológiai piramis" szakmákat, tudásokat kapcsol össze - emelte ki Nagy András. A látogatók a "makroökológiai környezetben" betekintést nyerhetnek a "jövőbe", megismerhetik a legújabb kutatásfejlesztési tevékenységeket: megnézhetik a labor-, az anyagvizsgáló- és a mechatronikai eszközöket, az autonóm járművek tesztelését segítő teszteszközöket. Szimulációs szoftverek segítségével virtuálisan bejárhatják a járműipari tesztpályát és interaktív játékokon is részt vehetnek.     

A PTE Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjában biomechanikai és mikroszkópos vizsgálatokat mutatnak be, nagyteremben pedig előadások hangzanak el a stroke betegek rehabilitációjáról.  
    

A PE zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézetében egyszerű, látványos kísérleteket, robotgyártási folyamatokat, valamint jövővőbe mutató technológiákat mutatnak be. A programok közt optikai kísérlet, pneumobil-, drón- és iparirobotkar-bemutató is szerepel.

.