Hirdetés

Hat tuti tipp, hogy nyugalomban teljenek az ünnepek
pixabay

Hat tuti tipp, hogy nyugalomban teljenek az ünnepek

Ünnep

2019.12.22. 17:27

Karácsony előtti jó tanácsok - Ha így tesz, semmi sem ronthatja el a közös ünneplést!

Hirdetés

Közeleg a karácsony, és ez bizony komoly fejtörést okoz a háziasszonyoknak. Mi legyen a karácsonyi menü? Hogyan állítsák össze?  Hagyományos legyen vagy valami különleges? Karácsony előtti hasznos tanácsok következnek.

Bár az elmúlt évtizedekben igencsak fellazultak az ünnepi hagyományok, a karácsony esetében meglepő az állandóság és ezt a karácsonyi menü is tükrözi. Továbbra is a legnépszerűbb karácsonyi ételek a halászlé, a töltött káposzta, a rántott hal, a sütemények közül pedig a bejgli. A klasszikus menünek tehát ez a négy étel az alapja. De mire érdemes még odafigyelni?

Hány főre számíthatunk?

Az első és legfontosabb az átgondolni, hogy hány főre is kell sütnünk főznünk? Kétszemélyes meghitt vacsora lesz, vagy a teljes családot ki kell szolgálnunk, nagyszülőkkel együtt? Nem csak a mennyiségről van szó, hanem arról is, hogy bizonyos ételeket frissen kell felszolgálni, és lehet, hogy ami két főre gyorsan elkészíthető a szentestén, az tíz főre már megoldhatatlan feladat családi háború nélkül.

Hagyományos vagy különleges?

Érdemes azt is megfontolni, hogy ki mit szeret enni. A hagyományos receptek jók lehetnek, de ügyelni kell arra, hogy a karácsonyi menüsort tényleg mindenki szeresse. Nagyon kellemetlen lehet, ha valaki éppen szenteste idején marad éhen.

Ételallergiás-e valaki?

Ha vendégeket várunk tájékozódjunk előre, hogy esetleg van-e allergiás, vagy vegetáriánus a társaságban. Úgy főzzünk, hogy mindenki ehessen!

Főzzünk előre!

Dolgozzunk előre! Sok karácsonyi étel szerencsére előre is elkészíthető. A töltött káposzta például annál finomabb, minél több napig érik össze. Érdemes olyan ételekben gondolkodnunk, amelyek akár több nappal előre elkészíthetőek, mivel, így a karácsonyi rohanás némileg mérsékelhető. Érdemes a sós aprósüteményeket is 1-2 nappal korábban elkészíteni, ezek minősége sem romlik ilyenkor.

Mellőzzük az újdonságokat!

Ne karácsony idejére időzítsük az újdonságokat! Ha kísérletezni szeretnénk valami újdonsággal, akkor legalább egyszer próbáljuk ki. Teszteljük le, főzzük, süssük meg, ne ünnepkor érjen meglepetés.
Mégha tapasztalt szakácsok is vagyunk, akkor is inkább célszerű karácsonykor a jól bevált recepteket választani. Egyrészt tudjuk, hogy ezeket ki szereti a családból, másrészt az elkészítésükben is magabiztosak lehetünk. Nincs rosszabb, mint egy szenteste elrontott étel.

Első az ünnep, nem az étkezés!

Az ünnepi asztal legyen ünnepélyes, de tartsunk önmérsékletet. A karácsony elsősorban a szeretet ünnepe nem pedig az evésé. Egy fogással kevesebb is megteszi, ha ez az ára a család nyugalmának. Ha nagyon szeretnénk sütni, akkor a két ünnep között is bővíthetjük a kínálnivalót, amiért a család is hálás lesz.