A vírusnak akkor lesz vége, ha lesz vakcina

Koronavírus

MTI

2020.10.22. 16:33

Magyarország nem tartja helyesnek, ahogy az EU kezeli a válságot, de támogatja a közös hitfelvételt a déli tagállamokkal vállalt szolidaritás miatt - mutatott rá. Hozzátette: minden tagállamnak feladata, hogy a lehető leghatékonyabban használja majd fel a forrásokat, a programokról a jövő héten kezdődhetnek meg a tárgyalások az Európai Bizottsággal.

A minisztert kérdezték a kriptovaluták szabályozásáról is, amire azt mondta, az unió dolgozik az egységes szabályozáson, mivel határon átnyúló szolgáltatásokat is érint a kérdés.

Az október 23-i rendezvényekről közölte: azért nem szerveznek központi eseményeket, mert a jelenlegi helyzetben ez a felelősségteljes magatartás, de a gyülekezés joga biztosított, így bárki szervezhet rendezvényeket, akár az is, aki korábban erőszakot alkalmazott tüntetők ellen.

Az űrprogramról szóló kérdésre azt mondta: Magyarország ambiciózus ország, de nincsen olyan illúziója, hogy a legnagyobb országokkal versenyezhetne, ugyanakkor fontos, hogy legalább régiós összehasonlításban ne maradjon le.
Sok tudásintenzív, hight-tech szektor függ össze az űrkutatással, ezért jó, ha Magyarország tud fejleszteni ezen a területen is - vélekedett.

A miniszter az őszi szünettel kapcsolatban megjegyezte: senki nem várja el, hogy a szünet alatt a diákok ne menjenek a szabadba, de a szülőkre van bízva, hogy nagy rendezvényeket ne most szervezzenek.

A ferihegyi repülőteret illetően kifejtette: soha nem értettek egyet az eladásával, és örülnének, ha magyar tulajdonba kerülne. Még ha az állam nincs is abban a helyzetben, hogy megvegye a repülőteret, ha részben vagy egészben magyar tulajdonba kerül, azt üdvözlik - mondta.

Gulyás Gergely közölte: egyelőre nincs konkrét időpontja Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök következő találkozójának, ez sok mindentől függ, így a járványhelyzettől is.

Volt kérdés arról is, mennyit fizetett az állam azért, hogy november 8-án Budapest legyen az MTV European Music Awards egyik házigazdája. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az MTV-vel kötött szerződés miatt nem beszélt konkrét összegről, mondván szigorú menetrend szabja meg az esemény kommunikációját.

Ugyanakkor közölte, óriási turisztikai lendületet adhat a műsor a magyar fővárosnak, ezért pályázta meg a Magyar Turisztikai Ügynökség.
A koronavírus-járvány miatt még 2021 is nehéz lesz, és amikor újraindul a turistákért a verseny, a MTV díjátadója versenyelőnyt jelenthet Budapestnek - részletezte.

.