A vírusnak akkor lesz vége, ha lesz vakcina

Koronavírus

MTI

2020.10.22. 16:33

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely megerősítette azt is: ha a rendelkezésre álló 1,3 millió influenza elleni vakcina nem elegendő, akkor "akár holnap" be tudnak szerezni további oltóanyagot, és ha kell, akkor gyártani is tudnak.

Az állam nem tartalékolja a vakcinákat - jegyezte meg egy másik kérdésre.
Tagadta azokat a híreket, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársait a Sanofi Vaxigrip Tetra nevű vakcinájával oltották be.
Közölte: a médiahatóság dolgozói magyar gyártású, háromkomponensű oltást kaptak.
Kérdésre kitért arra is, hogy a miniszterelnököt a magyar gyártású vakcinával oltották be.
Azt a felvetést, hogy az elmúlt 14 nap "gördülő átlaga" alapján Magyarországon a harmadik legrosszabb a járványhelyzet Európában, Gulyás Gergely úgy értékelte: ez a statisztika egy pillanatképet jelöl, sok értelme ezért nincsen, az adatokat egészében érdemes nézni.

A lélegeztetőgépekkel kapcsolatban elmondta: a beszerezett gépek szükség esetén bevethetők, nem tud arról, hogy bármilyen adminisztratív vagy technikai akadálya lenne a használatuknak.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva súlyos ügynek nevezte a Belgiumban tisztázatlan körülmények között meghalt szlovák állampolgár ügyét, és úgy vélte: amikor nem politikai fegyverként, zsarolásra akarják használni a jogállamiságot, akkor az Európai Bizottság és számtalan EU-s állam kevésbé érdeklődik annak valós tartalma iránt.

Hozzátette: az, hogy ennek az ügynek nem lett uniós szinten következménye, jól mutatja, hogy az Európai Uniót a közép-európai tagállamok zsarolásának lehetősége érdekli, és a legcsekélyebb mértékben sem az alapvető emberi jogok.

Az uniós kibocsátáscsökkentési célokkal kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, mindenkinek be kellene tartania a 2030-as vállalásokat, Magyarország ebben jól áll, ez negyven százalékos kibocsátáscsökkentést jelent az 1990-es szinthez képest.

Németország, vagy Svédország közelében sincs a vállalások teljesítésének - tette hozzá. Elmondta, nehéz úgy tárgyalni a 2050-es célokról, hogy a nagy, gazdag alapítóállamok lábbal tiporják a 2030-as megállapodást.

Szerinte egyelőre kérdéses, hogy megvalósul-e egyáltalán az uniós Next Generation-alap.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.