A vírusnak akkor lesz vége, ha lesz vakcina

Koronavírus

MTI

2020.10.22. 16:33

A kormány célja, hogy ha van vakcina, elsők között vásárolhassunk belőle.

A kormány olyan jogi garanciákat igyekszik megteremteni, hogy ha van vakcina a koronavírus ellen - akár nyugatra, akár keletre -, Magyarország az elsők között vásárolhasson belőle - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón.

A vírusnak akkor lesz vége, ha lesz vakcina - hangsúlyozta, hozzátéve: különböző kutatások zajlanak, Magyarország az EU minden ilyen programjában részt vesz, és ha lesz vakcina, Magyarország 6,5 millió oltóanyaghoz jut, amely 13 milliárd forintos kötelezettségvállalást jelent a kormánynak.

Elmondta továbbá: arra kérték az operatív törzset, szakértők bevonásával vizsgálja meg az orosz és kínai vakcinákat, ha pedig azok valós védettséget jelentenek a vírussal szemben, készek vásárolni belőlük.

Gulyás Gergely arra is biztatta az embereket, hogy oltassák be magukat az influenza elleni védőoltással, amely ugyan nem jelent védettséget a koronavírussal szemben, de azt a védettséget biztosítja, hogy egyidejűleg a koronavírus és az influenza ne jelentkezhessen. Jelenleg 1,3 millió influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre, de ha az igények ezt meghaladják, beszereznek még, illetve gyártanak.

A Miniszterelnökség vezetője kifejtette: a világban mindenhol romlik a járványhelyzet, Magyarország sem kivétel, a megbetegedések és az elhunytak száma is nő. Az egymillió lakosra vetített uniós fertőzési adatokat nézve 8 ország van Magyarország előtt, 18 pedig mögötte. A haláleseteknél az EU 27 tagállamának átlaga egymillió főre vetítve 357 halott, Magyarországon 129.

Kijelentette: a magyar egészségügyi ellátórendszert tavasszal sikerült felkészíteni a vírus elleni védekezésre, a kórházi ágyak 47 százaléka ma is üres, egyelőre műtéteket nem kell elhalasztani, aki pedig koronavírus-megbetegedés miatt kórházba kerül, annak biztosított a lehető legmagasabb színvonalú ellátás.

Arról is beszélt, hogy az ápolók fizetése november 1-jétől 20 százalékkal nő, amelyet 2022. január 1-jén további 30 százalékos emelés követ. Ez a 2018-as bérekre vetítve azt jelenti, hogy összesen 72 százalékos béremelés lesz az ágazatban - közölte, emlékeztetve, hogy idén egyszeri, 500 ezer forintos juttatást is biztosítottak az egészségügyi dolgozóknak.

Az orvosbérek emeléséről a miniszter kiemelte, hogy a magyar politikában régóta nem tapasztalt egyetértéssel, egyhangúlag fogadták el azt a bértáblát, amelyet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) javasolt. A részletekről tárgyalnak a MOK-kal és a háziorvosi szervezetek képviselőivel, hogy mindenkire kiterjedő szabályt alkothassanak - tette hozzá, megjegyezve: nem látnak olyan pontot - például a másodállásról vagy a kirendelésről -, amely esetében ne lehetne megnyugtatóan rendezni a kérdéseket a részletszabályok kidolgozásakor. Reményei szerint a háziorvosokkal kapcsolatos javaslatokról legkésőbb két hét múlva dönthet a kormány.

Még nincs vége! A cikk folytatódik a következő oldalon.
.