Új szigorításokat jelentett be Orbán Viktor

hirado.hu/facebook.com

2020.11.03. 19:27

A kormány éjféltől bevezeti a rendkívüli jogrendet.

A járvány terjedése felgyorsult, Ausztriában másfélszer annyi a fertőzött, mint Magyaországon. Ez azért fontos, mert Magyarország öt-hét nappal követi Ausztriát, ha ez így lesz, akkor decemberre a kórházak elérik a teljesítőképességük határát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülés keddi ülése után a Facebookra feltöltött videójában.

„A járvány most is, mint tavasszal az idősek életét veszélyezteti leginkább. A politikai vitákat most félre kell tenni. Gyors cselekvésre van szükségünk.

Legutóbb is két hét kellett, hogy az Országgyűlés olyan jogszabályokat fogadjon el, amivel büntetni kell a maszkviselés szabályait. Ebben a helyzetben ez végképp abszurd. Ha a vírus terjedése gyors, akkor nekünk is gyorsnak kell lennünk” 

– tette hozzá a miniszterelnök.

Gyors cselekvésre van szükségünk. Ha a vírus terjedése gyors, akkor nekünk is gyorsnak kell lennünk – hangsúlyozta Orbán Viktor. Kiemelte, hogy a kormány úgy döntött,

ma éjféltől ismét bevezeti a rendkívüli jogrendet. És arra kérik az Országgyűlést, hogy ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg.

A rendezvényeken – sportrendezvényeken, színházban, moziban csak minden harmadik széken lehet ülni, és a maszk használata kivétel nélkül kötelező. 

A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, ha kell, pénzbírságot szabnak ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be a szabályokat, be fogják zárni!

A kormányfő hangsúlyozta: az operatív törzs jelentése szerint a szabályok betartását a szórakozóhelyeken egész egyszerűen lehetetlen kikényszeríteni. Ezért a javaslatukra a kormány úgy döntött, hogy a szórakozóhelyeket bezárják. 

„Éjfél és reggel öt óra között kijárási korlátozás lép életbe, éjfélig mindenkinek haza kell érnie” 

– tette hozzá. A miniszterelnök elmondta: 

„a zsúfoltság mérséklése érdekében, a tömegközlekedési eszközökön a reggeli és déli csúcsforgalomban járatsűrítést rendeltünk el, és újra ingyenessé tettük a parkolást. Az orvosok bérét megemeljük, a védekezéshez szükséges eszközök a kórházak rendelkezésére állnak. Kórházi ágyak tekintetében Európában harmadik helyen állunk, lélegeztető gépek tekintetében pedig világelsők vagyunk”.

.