A héten érkezik a februári nyugdíj és a 13. havi negyede

Nyugdíj

alon.hu

2021.02.10. 19:57

Jön a 13. havi nyugdíj egynegyede is.

2021-ben a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátásokat havonta, a tárgyhónapra utalja a Magyar Államkincstár. 

Amennyiben az ellátás postai úton kerül kifizetésre, annak kézbesítése a Magyar Posta Zrt. által előzetesen biztosított ún. nyugdíjkifizetési naptárban meghatározott napon történik.

A 13. havi és a február havi nyugdíjakat 2021. február 12-én, pénteken utalja a Magyar Államkincstár. A 13. havi nyugdíj összege az idei évben, a január havi nyugdíj összegének a 25 százalékát jelenti.

2022-ben a januári nyugdíj 50 százaléka, 2023-ban pedig a 75 százaléka lesz. 2024-től a tizenharmadik havi nyugdíj teljes összegét évente kapják kézhez.

A tizenharmadik havi nyugdíj és a tizenharmadik havi ellátás utalása

  • Az utalást a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság 2021. február hónapban hivatalból végzi, tehát külön kérelmet nem kell benyújtania.
  • Postai kifizetés esetén a tizenharmadik havi nyugdíj, illetve tizenharmadik havi ellátás a 2021. február havi ellátással együtt, a szokásos nyugdíj-kifizetési napon kerül kifizetésre. Az összege az utalványon a rendszeres havi ellátástól elkülönült sorban külön feltüntetésre kerül.
  • Belföldi bankszámlára történő utalás esetén a tizenharmadik havi nyugdíj, illetve tizenharmadik havi ellátás külön utalási tételként, de a nyugdíjakkal azonos napon, 2021. február 12-én kerül jóváírásra.
  • Amennyiben az ellátás folyósítása külföldi bankszámlára történik, a tizenharmadik havi nyugdíj, illetve tizenharmadik havi ellátás a 2021. február havi ellátással összevontan, egy tételként kerül utalásra.

Ha a nyugdíjat a posta kézbesíti, akkor az ún. postai kifizetési naptárban – amelyet a Magyar Posta Zrt. a tárgyévet megelőzően már eljuttatott - meghatározott napon kapja kézhez. (ekkor kézbesíti a postás.) Amikor a pénzt átveszi a kézbesítőtől, az otthonában is viseljen maszkot.

További tudnivalók a postai átvétellel kapcsolatban

Ha a nyugdíjkézbesítéskor nem tartózkodik otthon, akkor a postás értesítést hagy hátra. A postai értesítésen feltüntetik annak a postahelynek a telefonszámát, ahol telefonon kérhető az ismételt kézbesítés, melynek külön díja ebben az esetben nincs. Az ismételt kézbesítéskor a címzett vagy az eseti meghatalmazott átveheti az összeget.

.