Hirdetés

Parlagfűszezon - Már benne vagyunk a sűrűjében
antsz.hu

Parlagfűszezon - Már benne vagyunk a sűrűjében

nnk.gov.hu/alon

2021.08.21. 13:02

A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.

Hirdetés

Már országszerte tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon erősségét nagyban befolyásolja az augusztus és szeptember hónapok időjárása. A tömeges virágzás során a tartós, esős időszakok visszavethetik a pollenterhelést, azonban a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A tartósan meleg időjárás a homokos talajon lévő növények fejlődését károsítja. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.

Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében javasolják, hogy a parlagfű virágporára érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést vagy keressék fel kezelőorvosukat a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében. 

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése idén is segíti az allergiásokat. A pollenhelyzet alakulásának ismeretében felkészülhetnek a várható tünetekre, azok kezelésére, illetve megtervezhetik utazásaikat. A térképes előrejelzés elérhető ezen a weboldalon. A környező országokra kiterjedő előrejelzést pedig itt követhetik nyomon.

A többi allergén virágzásáról az online pollennaptár követésével tájékozódhatnak itt.

.