Hamarosan óraátállítás - Ilyen hatásai vannak a szervezetre

Óraátállítás

MTI

2021.10.18. 20:56

7-10 napig, de akár egy hónapig is eltarthat az óraátállítás hatása.

Az óraátállítás időpontja minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. Az óraátállítás hatása 7-10 napig, de akár hónapokig is eltarthat, ami a természetes biológiai óra és a hivatalos idő között keletkezik, azoknál akik erre érzékenyek.

Elsősorban azokat sújtja az óraátállítás, akik rendszeres életet élnek, a kisgyerekeket és az időseket.
Mivel a belső óra a szervezet teljes működésére hatással van, így nem szabad bagatellizálni az egyórás csúszást.

A biológiai órát ugyanis nem lehet egy mozdulattal átállítani. Akinek megfelelően működik a biológiai órája, valóban megszenvedi az óraátállítást, ez különösen igaz a kisgyerekekre, de sok felnőttre is.

Az óraátállítás elsősorban alvási problémákat, vérnyomás-ingadozást okoz, csökkenhet a munkavégzés hatékonysága, illetve nőhet a balesetek száma.

Magyarországon minden harmadik felnőtt szenved alvászavarban, ami hosszú távon komoly egészségügyi, és sokszor szocializációs problémákhoz is vezet, hiszen a kialvatlan ember ingerlékenyebb, rosszabbul alkalmazkodik, dekoncentrált, így a munkában is kevésbé hatékony.

Fontos tudni azt is, hogy a szervezetben csak sötétben termelődik az úgynevezett melatonin nevű hormon, amely nemcsak az alváshoz nélkülözhetetlen, hanem komoly szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében is.

.