Idén is kiírta társasházi pályázatát az OTP

MTI

2022.02.19. 10:02

A vissza nem térítendő támogatásra a jelentkezők online pályázhatnak.

Az energetikai célok eléréséhez és a zöldebb lakókörnyezet kialakításához idén is segítséget adhat az OTP Bank, ugyanis idén 14. alkalommal írta ki társasházi pályázatát, amelyben 20 lakóközösség juthat együttesen 15 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz - közölte az OTP Bank az MTI-vel.

Idén is két kategóriában várja a lakóközösségek pályázatait a hitelintézet, a "Zöldebb lakókörnyezet" kategóriában elsősorban a társasházak szabadtéri területeinek megújításával pályázhatnak az érdeklődők, míg a "Fenntarthatóbb otthonok" tárgykörben az ingatlanok közösen használt helyiségeinek energiahatékonyságát célzó beruházásokkal.

A vissza nem térítendő támogatásra a jelentkezők online pályázhatnak, május 15-ig.  

Kiemelték, nem csak közös képviselők nyújthatnak be pályázatot, hanem bárki a társasházi lakóközösségből.

A zsűri mindkét meghirdetett kategóriában 10-10 helyezettet választ ki, a támogatás mértéke az első és a tizedik helyezett között 1,2 millió forint és 300 ezer forint között mozog.

A közlemény idézte Dancsné Engler Bernadettet, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozási területének vezetőjét, aki elmondta 2021-ben rekordszámú, több mint 1300 jelentkezés érkezett, ami megerősítette őket abban, hogy a társasházi pályázattal jó úton járnak. Ezért magától értetődő volt, hogy 2022-ben is támogassák a lakóközösségeket a terveik megvalósításában, ugyanakkor az idei évben még nagyobb szerepet kapnak a zöld célok a pályázati kiírásban. Ezzel reményeik szerint hozzájárulhatnak egy élhetőbb lakókörnyezet kiépüléséhez és a környezeti értékek megóvásához is.

Mindez azért fontos, mert az Eurostat legfrissebb statisztikája szerint 2020-ban európai szinten a lakóingatlanokhoz kapcsolódott az üvegházhatású gázkibocsátás jelentős része. Magyarországon szintén a háztartások voltak a legfőbb forrásai az üvegházhatású gázoknak, ami összefüggésben állhat azzal, hogy a hazai lakóingatlan állomány energiahatékonysága továbbra is alacsony.

.