Szigorodott a tartásdíj behajtása Magyarországon

alon

2022.02.13. 18:10

Nem mindenki tudja, hogy januártól megváltoztak a tartásdíjak behajtásának szabályai.

Januártól egyszerűsödtek és szigorodtak a tartásdíj behajtásának szabályai és a különélő szülő helyett az állam előlegezi meg az elmaradó tartásdíjat több mint 50 ezer forintig. Eddig ugyanis az egyszülős családban élő gyerekek közel negyede nem kapta meg azt a járandóságot, amely neki törvény szerint jár.

Emellett idéntől több mint duplájára nőtt az árvaellátás minimuma, ez akár 25 ezer forint havi emelést is jelenthet gyerekenként.

A két új jogszabálynak köszönhetően 130 ezer gyerek mindennapi megélhetése javulhat.

Mostantól annak a szülőnek is ki kell vennie a részét a gyermeknevelés költségeiből, aki nem él vele egy háztartásban. A szabályozás ezért az elmaradt tartásdíj behajtásában nyújt több segítséget a gyermekével egyedül maradt szülőnek. Eddig ugyanis az egyszülős családok egyik legnagyobb problémája, hogy nem, vagy csak késve jutottak hozzá ehhez az összeghez. Gyorsulnak és hatékonyabbá válnak a behajtási eljárások, és a tartásdíj megelőlegezésének szabályai is kedvezőbben alakultak.

Könnyebben folytatható a végrehajtás az adóssal szemben, több jogosultságot kap a végrehajtó az eljárás folytatására. Az állam már nemcsak hathónapos késedelem esetén, hanem már három hónap után is megelőlegezi a gyerektartást, és megszűnik az eddigi szociális belépési jövedelemhatár. Így a lehetősséggel minden olyan család élhet, amelynek behajthatatlan követelése van.

A megelőlegezett tartásdíj felső határa a minimálbér 30 százaléka, vagyis 60 ezer forintra nő, az eddigi bő 14 ezer forintról. A folyósítást pedig csak akkor függesztik fel, ha a nem fizető szülőtől sikerül a tartozásának legalább 80 százalékát behajtani. A gyermektartási perek is gyorsulhatnak, például az ellenkérelem határidejének lerövidítése által.

A jogszabály a bíróság számára is lehetővé teszi, hogy hivatalból tárja fel a nem fizető szülő vagyoni vagy jövedelmi helyzetét.

.