Május 23-29. közt tartják a XXIV. TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált

MTI

2022.04.30. 18:30

A rendezvény nem csak a legrégebbi veszprémi fesztivál, hanem a magyar táncszakma első kortárs fesztiválja is egyben.

Május 23-29. közt tartják a XXIV. TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált Veszprémben - jelentette be a rendezvény fesztiváligazgatója a bakonyi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Vándorfi László felhívta a figyelmet arra, hogy rendezvényük a jelenleg működő veszprémi fesztiválok közül a legrégebbi, és mára a város kiemelt fesztiváljai közt szerepel. Hangsúlyozta: Veszprém nem csak a hagyományos, a múltban gyökerező kultúrának, hanem a progresszív kultúrának is otthona.

Horváth Csaba művészeti vezető a programok ismertetésekor jelezte: a kortárs tánc az egyik legbefogadóbb művészeti ág, ezért rendezvényüket is az összművészetiség jellemzi majd.

A nyitónapon fellép az extrém sportolókból és kortárs táncosokból álló Flying Bodies csoport, valamint a tavalyi évhez hasonlóan idén is látható lesz a Lighthouse 360 fényinstallációja is.

Góbi Rita gyerekeknek szóló előadással készül a kora reggeli ébredésről, a finn Jenna Jalonen a magyar Simkó Beatrix-szal a két nép közös gyökereiről hoz egy darabot Veszprémbe.

A fesztiválra érkezik a kanadai koreográfus Marie Chouinard, a francia Massala és a szintén francia Josef Nadj is. Rajtuk kívül a Szegedi Kortárs Balett, a Sub Lab Pro, a Gangaray Dance Company is színpadra áll Veszprémben.

A fesztivál kísérőprogramjai közül az művészeti vezető kiemelte a Dresch Vonós Quartet koncertjét, a száz évvel ezelőtt született Pier Paolo Pasolini előtt tisztelgő filmvetítést, valamint azt is, hogy szombaton szakmai konferenciát is tartanak.

Can Togay, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program művészeti és kreatív főtanácsadója a kortárs művészet jelentőségének nevezte, hogy mindig az adott korra reagál és megpróbál a művészet nyelvén új területekre lépni, ezért mindig egyfajta "laboratóriumnak" tekinthető.

Németh Rajmund, az EKF program kulturális projektmenedzsere rámutatott: a rendezvény nem csak a legrégebbi veszprémi fesztivál, hanem a magyar táncszakma első kortárs fesztiválja is egyben.

Porga Gyula, Veszprém kormánypárti polgármestere köszönetet mondott Vándorfi Lászlónak, hogy 24 éven keresztül működtette a fesztivált. Hangsúlyozta: az EKF-program akkor lesz sikeres, ha a helyi rendezvényeken alapul, amelyeket a nemzetközi térben is igyekeznek megjeleníteni.

.