Mit süssünk, főzzük húsvétkor? - Húsvéti fogások az ünnepi asztalra
Húsvét
alon.hu
2022.04.16. 18:56
Különleges és finom húsvéti ételek az ünnepi asztalra.
Az első kettőnél az előkészület tart talán egy kicsit tovább, de ha ez kész, utána már a sütő dolgozik helyettünk.
A húsvéti sonkán túl, ha egészen egyedülállót szeretne alkotni, süssön ünnepi kacsasültet. A második receptünkben egészben sült karajt mutatunk be, a harmadik ajánlat halas: grillezett lazac majonézes kukoricával.
Ropogós kacsasült recept
Ropogós kacsasült recept
Kacsából húsvétkor is kitűnő ünnepi fogás készíthet. Kacsasütéskor a megfelelő hőfok beállítására kell nagyon ügyelni (sütőtől függ, nagyjából 160-180 fok), nehogy kiszáradjon.
Hozzávalók:
1 pecsenyekacsa
majoranna, rozmaring
só, bors
2-3 dl száraz fehérbor (de víz is lehet)
6-8 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A kacsát mossa meg, papírtörlővel törölje szárazra.
Készítsen elő egy nagy hőálló tálat. Kis olajjal kenje ki.
Tegye bele a kacsát, majd kívül-belül jól sózza, borsozza be. Szórjon rá majorannát, rozmaringot. (Friss rozmaringgal még illatosabb lesz.)
A kacsa bőrét vagdossa be, szúrjon egy-egy nyílásba fokhagymát is. Öntsön alá fehérbort vagy vizet. Takarja le alufóliával és már mehet is a sütőbe. Előmelegíteni nem szükséges.
A sütési idő függ a kacsa súlyától függ. Az alufóliát egy óra múlva vegye le, hogy a kacsa pirulhasson. Sütés közben párszor locsolja meg a saját szaftjával. Süsse addig, míg szép piros, ropogós nem lesz.
Burgonyapürével tálalja.
Mit süssünk, főzzük húsvétkor? - Ünnepi ételek a húsvéti asztalra >>> Egészben sült karaj