Mit süssünk, főzzük húsvétkor? - Húsvéti fogások az ünnepi asztalra
Húsvét
Grillezett lazac majonézes kukoricával
Hozzávalók a lazachoz:
- 600 g lazacfilé
- 1 evőkanál szójaszósz
- só, bors és ízlés szerint halak fűszerkeverék
- 1 db zöld citrom
- 6 evőkanál olívaolaj
- bors, só
Előkészítés (előző nap):
- A lazacokat hideg vízzel öblítsük le, majd töröljük szárazra.
- Nyomjuk rá a zöld citrom levét, majd csepegtessünk rá szószószt.
- Tegyük be a hűtőbe néhány órára vagy egy éjszakára.
Másnap:
- Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat. Ha felmelegedett az olaj, tegyük bele a lazacszeleteket a bőrös felével. Közepes hőmérsékleten süssünk kb 3-4 percig, majd fordítsuk és így is süssük át. (Kb. 4-5 perc) Közben fedjük le egy fröccsenés gátló hálóval. Süssük egészen addig, míg a filé enyhén fehéres színeződést kap. Ízlés szerint sóval és borssal is ízesítsük.
Majonézes kukorica elkészítése
Hozzávaló:
- 1 zacskó fagyasztott kukorica (400 g)
- 2 dl tejföl
- 4 ek majonéz
- 1 lilahagyma
- 1 kávéskanál só
Elkészítés:
- Egy edényben forraljunk fel 2 l vizet, tegyük bele a sót. Vágjuk apróra a lilahagymát és ezt is tegyük a főzővízbe. Ha már forr, öntsük bele a fagyasztott kukoricát. Főzzük 5-6 percig, majd szűrjük le. A lilahagyma nagyon finom ízt ad a majonézes kukoricának.
- Hagyjuk kihűlni.
- Készítsük el a majonézt egy szép tálban. Keverjük össze a majonézt a tejföllel, ha már kihűlt a kukorica, azt is belekeverhetjük.
- Tálaljuk ízlésesen a húsvéti asztalon.
.