Mit süssünk, főzzük húsvétkor? - Húsvéti fogások az ünnepi asztalra

Húsvét

alon.hu

2022.04.16. 18:56

 

Grillezett lazac majonézes kukoricával

Hozzávalók a lazachoz:

  • 600 g lazacfilé
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • só, bors és ízlés szerint halak fűszerkeverék
  • 1 db zöld citrom
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • bors, só

Előkészítés (előző nap):

  • A lazacokat hideg vízzel öblítsük le, majd töröljük szárazra.
  • Nyomjuk rá a zöld citrom levét, majd csepegtessünk rá szószószt.
  • Tegyük be a hűtőbe néhány órára vagy egy éjszakára.

Másnap:

  • Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat. Ha felmelegedett az olaj, tegyük bele a lazacszeleteket a bőrös felével. Közepes hőmérsékleten süssünk kb 3-4 percig, majd fordítsuk és így is süssük át. (Kb. 4-5 perc) Közben fedjük le egy fröccsenés gátló hálóval. Süssük egészen addig, míg a filé enyhén fehéres színeződést kap. Ízlés szerint sóval és borssal is ízesítsük.

 

Majonézes kukorica elkészítése

Hozzávaló:

  • 1 zacskó fagyasztott kukorica (400 g)
  • 2 dl tejföl
  • 4 ek majonéz
  • 1 lilahagyma
  • 1 kávéskanál só

Elkészítés:

  • Egy edényben forraljunk fel 2 l vizet, tegyük bele a sót. Vágjuk apróra a lilahagymát és ezt is tegyük a főzővízbe. Ha már forr, öntsük bele a fagyasztott kukoricát. Főzzük 5-6 percig, majd szűrjük le. A lilahagyma nagyon finom ízt ad a majonézes kukoricának.
  • Hagyjuk kihűlni.
  • Készítsük el a majonézt egy szép tálban. Keverjük össze a majonézt a tejföllel, ha már kihűlt a kukorica, azt is belekeverhetjük.
  • Tálaljuk ízlésesen a húsvéti asztalon.
.