Mit süssünk, főzzük húsvétkor? - Húsvéti fogások az ünnepi asztalra
Húsvét
alon.hu
2022.04.16. 18:56
Egészben sült karaj
Egészben sült karaj
1,5 kg csont nélküli sertéskaraj
Hozzávalók a hús pácolásához:
1 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál egyéb zsiradék (ez lehet fűszervaj, sertészsír)
1 evőkanál fűszerpaprika
1 kanál majoranna
1 fej fokhagyma
őrölt kömény
2 evőkanál mustár
só, bors
Elkészítés:
1 nappal korábban:
A páchoz keverje össze a fűszereket. A fokhagymából csak két gerezdet nyomjon bele.
Ezt követően egy éles kés hegyével pár helyen szurkálja meg a csont nélküli karajt, és ezekbe a zsebekbe szúrjon be egy-egy szelet fokhagymát.
Az elkészített páccal dörzsölje be a karajt, takarja le és tegye egy napra a hűtőbe.
Másnap:
Vegyen elő egy nagy kerámiasütőt. Kenje ki egy kis zsiradékkal az edény alját és a húst, a zsírosabb felével lefele tegye bele. Öntsön alá egy kis hidegvizet.
Az edényt takarja le alufóliával és csúsztassa be a sütőbe. Előmelegíteni nem szükséges, 180 fokon süsse. Kb. háromnegyed óra elteltével az alufóliát vegye le és úgy süsse tovább. A következő fél óra múlva a húst fordítsa meg és a sütés végig időnként saját szaftjával locsolgassa. Kb. 1,5-2 óra alatt sül meg. (Sütőtől függ.) Ha egy hegyes kés könnyen áthatol a húson, akkor jó ill. ha már szép ropogósra sült.
Krumplipürét vagy zöldköretet készítsen hozzá.
Mit süssünk, főzzük húsvétkor? - Ünnepi ételek a húsvéti asztalra >>> Grillezett lazac majonézes kukoricával