Gyökeresen megváltozik az időjárás szombaton - Másodfokú figyelmeztetést is kiadtak

Időjárási hírek

MTI/met.hu - Időjárás

2022.07.30. 01:27

Küszöbön a hidegfront. Itt a friss meteorológiai előrejelzés szombatra.

Szombaton több helyen lesz csapadék, néhol heves zivatarok is kialakulhatnak.

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szombatra - Zivatar

Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szombatra
Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szombatra - Forrás:met.hu

Az intenzív zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt adott ki országszerte figyelmeztetéseket szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Zivatarveszély miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. 

​Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szombatra - Felhőszakadás

​Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szombatra
​Figyelmeztető időjárás-előrejelzés szombatra - Felhőszakadás - Forrás:met.hu

Emellett öt nyugati megye - Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy - kivételével az egész országra a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Időjárás-előrejelzés szombatra

Időjárás-előrejelzés szombatra
Időjárás-előrejelzés szombatra - Forrás:met.hu

Szombaton a hajnali, reggeli óráktól nyugat felől kiterjedtebb csapadék várható, zivatarokkal, illetve helyenként (leginkább a Dunántúl északkeleti részén, a középső országrészben, Nógrád, Heves térségében) intenzívebb zivatarok is kialakulhatnak, melyekhez elsősorban felhőszakadás társulhat.

Időjárás-előrejelzés szombatra

Időjárás-előrejelzés szombatra
Időjárás-előrejelzés szombatra - Forrás:met.hu

Napközben a front előterében több helyen kialakuló hevesebb zivatarok súlypontja várhatóan eleinte inkább a középső tájakra, a Duna-Tisza közére esik, majd késő délutánra, estére inkább az Alföld keleti felére és északkeletre helyeződik át. A zivatarokhoz 60-80, néhol 90 kilométer/óra feletti viharos szélroham, felhőszakadás (helyenként rövid idő alatt 20-50 milliméternyi csapadék) és (néhol nagyobb jégdarabokkal) jégeső társulhat.

Az érkező hidegfront előtt a keleti országrészben még 25-26 Celsius-fok feletti középhőmérséklet várható, de délután, este az intenzív csapadékgócoknak köszönhetően mérséklődik a meleg.

Így Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére még a hőség miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra.

Az előrejelzés szerint szombaton hajnalban 14 és 22 fok között alakul a hőmérséklet, az alacsonyabb értékeket a hidegre érzékeny helyeken mérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet jobbára 23 és 33 fok között alakul, kelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. A keleti határvidéken 34, 35 fok sem zárható ki - írták.

.