Ismét megdőlt az országos napi melegrekord

Időjárási hírek

MTI

2022.08.19. 20:37

Csaknem 40 fokot mértek.

Ismét megdőlt az országos napi melegrekord pénteken; Bács-Kiskun megyében csaknem 40 fokot is mértek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán.

Azt írták: az előzetes adatok alapján a bajai 39,6 Celsius-fokkal dőlt meg az augusztus 19-ei országos melegrekord. Emellett a budapesti melegrekord is megdőlt, Újpesten 38,2 fokot mértek.

Szerdán is megdőlt a napi melegrekord. Akkor a déli határ közelében fekvő Baján, illetve Kübekházán a délutáni órákban 37 fokig melegedett a levegő.

A meteorológiai szolgálat már többször felhívta a figyelmet, hogy heves zivatarokkal hidegfront érkezik. Szombaton erősen felhős égkép lesz a jellemző, ez alól kivételt az ország északkeleti része képez majd, ott lesz a legtöbb szűrt napsütés.

Nagyobb számban továbbra is a Dunántúlon, illetve a középső országrészen alakulhatnak ki több hullámban záporok, zivatarok, illetve eső. Helyenként erős, zivatarok környezetében viharos, erősen viharos szélrohamok is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul. A szombati csúcsértékek általában 25 és 31 fok között valószínűek, de északkeleten még melegebb lesz, 34-36 fok is előfordulhat.

.