Karácsony - Az idén ez a legnépszerűbb fenyőfajta

Karácsony

MTI

2022.12.01. 17:57

Minden 4. háztartásban műfenyő lesz karácsonykor.

A drágulás ellenére sem csökken a karácsonyi fenyők forgalma, főképp a nagyobb és drágább fákat keresik majd a vevők - közölte az MTI-vel csütörtökön az Agroinform.

A hírportál felmérése szerint 52 százalék idén is a megszokott módon fog választani, mivel a karácsonyfa csupán egyszeri kiadás évente. Kisebb fát 19 százalék, kedvezőbb áron értékesítő eladót 17 százalék, olcsóbb fajtát 8 százalék keres majd, és mindössze 4 százalék fogja meggondolni, hogy vesz-e egyáltalán fenyőt idén.

Összességében a kiadások emelkedni fognak, tavalyhoz képest ugyanis 49-ről 67 százalékra nőtt azok aránya, akik 7 ezer forintnál többet adnak majd ki fenyőfáért az ünnepi időszakban. Ennél pontosabbat csak karácsony előtt lehet majd mondani, 31 százalék ugyanis az utolsó hétre hagyja a vásárlást - írták.

A legnépszerűbb fajtát, a nordmannt egy éve 54 százalék, idén 60 százalék választaná, bár ez a legdrágább. Lucfenyőt 22 százalék, ezüstfenyőt 15 százalék venne, a többi fajtát a vásárlók 3 százaléka viheti majd el.

Méret alapján is azok népszerűbbek, amelyek többe kerülnek, ugyanis a megkérdezettek 60 százaléka másfél méteresnél nagyobb fát akar karácsonyra.

Földlabdás fenyőt minden nyolcadik vásárló keres, 25-30 százalék pedig műfenyőt állít - tették hozzá.

Az Agroinform hangsúlyozta, hogy a karácsonyfának ültetett fa összességében környezetbarátabb, mint a műfenyő. Termesztése hasonló más mezőgazdasági növényekéhez, a kidobott fák többségét pedig komposztálják, így se az előállításuk, se a megsemmisítésük nem terheli jelentősen a környezetet, forgalmuk pedig belföldi termelőket juttat bevételhez - olvasható a közleményben.

.