Megszűnik az amerikai-magyar kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény

MTI

2023.02.15. 19:55

Ez súlyosan érinti például az amerikai részvényt vásárlókat is.

Az amerikai-magyar kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény rendelkezései az adó megállapításáról 2023. december 31-ig még alkalmazhatók, az idén év végéig keletkezett jövedelmek adójogi kezelésében nincs változás - tette közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján.

Az adóhatóság felidézte: az Amerikai Egyesült Államok tavaly július 8-án diplomáciai úton értesítette Magyarországot, hogy egyoldalúan felmondja a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményét Magyarországgal január 8-val.

Forrásadós jövedelmeknél a 2024. január 1-jén vagy ezt követően fizetett, illetve beszámított összegekre, míg egyéb adók esetében a 2024. január 1-jén vagy ez után kezdődő adózási időszakokra az egyezmény rendelkezései hatályukat vesztik - közölte a NAV.

Ez a személyi jövedelemadó szempontjából azt jelenti, hogy 2024. január 1-jétől a külföldről származó jövedelem adóztatására mindkét állam saját jogszabályai alapján lesz jogosult, az Egyesült Államokból származó jövedelmet nem egyezményes országból származó jövedelemként kell majd kezelni - ismertették.

Társasági adó szempontjából szintén úgy kell kezelni az amerikai és a magyar fél közötti ügyletekből származó jövedelmet, mint amely nem egyezményes országból származik, így az Egyesült Államokból származó forrásadós jövedelmekből - például osztalék, kamat - a saját belső szabályai szerinti mértékű forrásadót vonhat le - jelezte az adóhatóság.

.