Lukáts Andort ingyen filmekkel köszönti a FILMIO

MTI

2023.03.09. 20:57

Ezeket a filmeket nézheti meg vasárnapig ingyen.

Ingyenes filmekkel köszönti a 80. születésnapját szombaton ünneplő Lukáts Andort a FILMIO - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) csütörtökön az MTI-vel.

Az NFI streaming-platformján a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész számtalan alakítása megtalálható, ezek közül az Eszkimó asszony fázik, a Fehér tenyér és A kétfenekű dob című korszakos filmek vasárnapig ingyenesen nézhetők meg - áll a közleményben.

Mint kiemelik, Lukáts Andor nevéhez számos felejthetetlen alakítás fűződik, és a három ingyenes filmen túl a FILMIO kínálatában megtekinthetők még a szereplésével készült Tutajosok, az Akik maradtak, a Sose halunk meg, a Szerdai gyerek, a Lora, a Holnap lesz fácán, A Viszkis, valamint a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmek is.

Xantus János Eszkimó asszony fázik (1983) című, több nemzetközi díjjal jutalmazott ikonikus mozifilmje egy különleges szerelmi háromszög történetét dolgozza fel a 80-as évek underground zenei életének közegében. A titokzatos Marit rajongva szereti a Lukáts Andor által játszott férje, a süketnéma állatkerti gondozónak azonban hamarosan riválisa akad egy zongorista személyében.

A szocializmus tekintélyelvű ifjúsági sportközegéről rántja le a leplet Hajdu Szabolcs valós eseményeken alapuló Fehér tenyér (2006) című drámája. Lukáts Andor a gyermek főszereplő apját alakítja, aki közömbösségével maga is a bántalmazó rendszer részesévé válik.

Gazdag Gyula fanyar humorú, groteszk darabjában, A kétfenekű dob (1977) című szatírában egy vidéki település lakói egy náluk zajló forgatást kihasználva próbálnak pénzt gyűjteni kultúrházuk megépítésére. A főszerepekben Lukáts Andor mellett Csákányi Eszter, Koltai Róbert és Horváth Jenő látható.

A Nemzeti Filmintézet által indított, mobilon és okostévé-alkalmazásokon is elérhető FILMIO kínálata hétről hétre újdonságokkal bővül, jelenleg már mintegy 600 magyar film közül válogathat a közönség - olvasható a közleményben.

.